Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Blesk zabil 23 kráv. Majiteľ vyčíslil škodu 30 000 eur
Zdielať na

Blesk zabil 23 kráv. Majiteľ vyčíslil škodu 30 000 eur

VALASKÁ BELÁ / Na lúke nad obcou Valaská Belá v prievidzskom okrese zabíjal blesk. Počas noci sa pod stromami pred búrkou ukrylo stádo kráv. Krátko pred polnocou do nich udrel blesk. 23 z nich bolo na mieste mŕtvych. O život prišiel aj plemenný býk. Majiteľ družstva vyčíslil škodu na viac ako 30 000 eur.

"O 23:30 bolo počuť blesk, úder silný, on si myslel, že do centrálneho hromozvodu udrel," uviedol riaditeľ družstva Pavol Stec. Strážnik ani len netušil, že blesk udrel asi 150 metrov ďalej. Družstvo prišlo v zlomku sekundy o časť stáda.

Kravy sa pred búrkou schovali pod stromy a to sa im stalo osudným.

"Blesk udrel, zviezol sa do zeme a celé toto stádo bolo zasiahnuté a uhynulo," povedala meteorologička SHMÚ Miriam Jarošová. "Je tam vidno ošľahnutý buk, ale nezasiahol ten buk, ale tie zvieratá, ktoré pod ním stáli," vysvetlil Stec.

Zvieratá objavil pastier pri kontrole pasienkov. Všetky ležali nehybne pod stromom. "Bolo tam 23 kusov, z toho 10 kráv, tie mali teliatka. Päť teliatok je sirôt, lebo im mamy zabilo, okrem toho zabilo aj plemenného býka. Toho som pred mesiacom kúpil za 3 000 eur," hovorí Stec.

Väčšina kráv mala teliatka. O tie sa teraz musia na družstve postarať.

 Šéf družstva má už škody zrátané. Blesk ho pripravil o viac ako 31 000 eur. So smrťou zvierat sa ešte nevyrovnal. "Som myslel, že pôjdem k srdciarovi. Robím 51 rokov so zvieratami a je mi úprimne ľúto, že takto odišli zo sveta," hovorí riaditeľ družstva.

Podobné nebezpečenstvo hrozí aj turistom či hubárom. Podľa odborníkov je počas búrky dôležité odizolovať sa od mokrej zeme.

"Stačí drevo, len nestáť priamo na zemi," povedala Jarošová. Sezóna búrok je v plnom prúde a možno ich očakávať aj v najbližších dňoch. "Aj v najbližších dňoch sa budú vyskytovať búrky, takže keď pôjdeme do prírody, dávajme si na seba pozor," dodala meteorologička.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy