Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Exstarosta Marianky pred súdom. Je obžalovaný z korupcie
Zdielať na

Exstarosta Marianky pred súdom. Je obžalovaný z korupcie

BANSKÁ BYSTRICA / Na špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici v utorok začal proces s bývalým starostom obce Marianka. Radovan Jurika je obžalovaný z korupcie. Od obyvateľov obce mal prijímať úplatky a to napríklad za schválenie stavebného povolenia alebo kolaudačného rozhodnutia. Začiatok procesu ale prerušila bomba.

Prokurátor stihol akurát predniesť obžalobu a práve začínal výsluch samotného obžalovaného exstarostu, keď musel sudca náhle pojednávanie prerušiť. Pre anonym, ktorý nahlásil bombu museli všetci opustiť budovu, a to na čas potrebný na prehľadanie súdu. Ten ohradili policajti páskami. Až po prehľadaní mohlo pojednávanie pokračovať.

Bývalý starosta Marianky vyhlásil, že je nevinný. Podľa neho nešlo o žiadnu korupciu, išlo o dary ľudí pre obec, ktoré boli podľa neho dobrovoľné a boli použité na opravy a zveľadenie obce. "Celých 5 rokov vo funkcii som úplatky nebral pre seba ani nikoho iného," povedal Jurika. "Za mňa bolo 360 povolení vydaných, každý mohol dať dar, ja som nikomu nič nasilu, to bolo dobrovoľné," dodal.

Obhajuje sa, že peniaze nepoužil na súkromné účely, ale opravu chodníkov, vybudovanie kanalizácie či vodovodu, na čo by bez darov nemala obec peniaze. "Ja som sa cítil ako úplný chudák keď som musel takto žobrať peniaze, aby som vedel dačo spraviť," vysvetlil. Obžaloba sa dostala na súd po piatich rokoch od obvinenia a týka sa desiatich skutkov. Exstarostovi hrozí v prípade dokázania viny trest na 5 až 12 rokov.

Najčítanejšie správy