Polojasno
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Nenechajte ich od vás zobrať úplatok!
Zdielať na
Krimi

Nenechajte ich od vás zobrať úplatok!

Nebojte sa a radšej sa obráťte na políciu

Otázku o úplatku poslal muž, ktorého matku budú lekári operovať na hrubé črevo. Pán primár si od nej vypýtal za úkon 100 eur. Žena sa obáva, že v prípade odmietnutia zaplatiť, ju lekár nebude operovať. 

Packa na to vtipne reaguje: „Poprosím pani, aby prišla pred tým sem na náš úrad a my ju nainštruujeme, akým spôsobom primár nebude úplatkár.“

Patrika z Trenčína trápia zase kamaráti. Keď s nimi išiel v aute, zastavila ich policajná hliadka. Jeho priatelia na zadnom sedadle nemali zapnuté bezpečnostné pásy.

Patrik ako vodič ich pred jazdou upozornil, aby si pásy zapli. Oni tak však neurobili. Teraz sa mladík pýta, kto z posádky auta má v tomto prípade dostať pokutu.

Ján Packa z PZ SR hovorí: „Vodič je povinný upozorniť spolucestujúcich, aby si zapli pásy, a ten kto tak neurobí, ten dostane pokutu.“

Rady si nevie Michal z Bratislavy. Keď sestra išla s jeho autom na pumpu natankovať, robotníci pracujúci na prerábaní pumpy jej ostriekali auto prípravkom. Ten úplne zničil lak na karosérii.

Michal sa išiel na pumpu sťažovať, no odbili ho slovami, že oni s tým nič nemajú. Je možné si v tejto situácii nejako pomôcť?

Podľa Jána Packu určite. Muž sa podľa neho musí obrátiť na organizáciu, ktorá mu spôsobila škodu a požiadať tam o jej uhradenie. V prípade neochoty organizácie platiť, by sa mal Michal obrátiť na súd.

Pán Vladimír má viacero otázok ohľadne merania rýchlosti. Pýta sa, či pri cestnej kontrole má právo aj on požiadať od polície kalibračný protokol zariadenia, ktorým merajú rýchlosť.

Vodič má právo od polície žiadať kalibračný protokol, naše prístroje chodia pravidelne na prehliadky,“ bez zaváhania reaguje Ján Packa.

Na úvahy Vladimíra, že ak je radar automaticky informačno-technologický prostriedok v aute, nie je potrebný súhlas od sudcu Packa odpovedal, že podľa neho radar nie je žiadny informačno-technologický prostriedok.

"Je to bežné zariadenie, ktorým sa meria všade vo svete, takže žiadny príkaz sudcu,“ vyjadruje názor policajný prezident. 

Posledným postrehom vystihuje pán Vladimír pocity pravdepodobne viacerých vodičov. „Ak 10 šoférov spraví evidentne rovnaký priestupok, ale pán policajt pokutuje len jedného, ako nazvať takéto správanie? Diskriminácia, zlý subjektívny postoj, nezvládnutie objektívne posúdiť danú situáciu?“ kladie menej príjemnú otázku Vladimír. 

Policajt pristupuje individuálne k riešeniu vodičov, takže áno, každého môže vyriešiť inak,“ končí vysvetľovanie Ján Packa.

Zdielať na

Najčítanejšie správy