Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Krvná skúška má pred dychovou prednosť
Zdielať na
Krimi

Krvná skúška má pred dychovou prednosť

Ani notársky overenú kópiu technického preukazu nesmie policajt tolerovať

Mnoho vodičov napríklad nevie, že krvná skúška má pred dychovou prednosť, ak o ňu občan požiada. Potvrdzujú to aj slová prezidenta Policajného zboru Slovenskej republiky (PZ SR) Jána Packu: „Policajt je povinný v prípade problémov akceptovať želanie občana, aby išiel na krvnú skúšku. V tomto prípade vždy platí výsledok krvnej skúšky. Ak policajt odmietne, občan má právo si dať urobiť krvnú skúšku a pokiaľ je výsledok v jeho prospech, tak polícia je povinná nahradiť náklady s tým spojené.“

Ďalej Packa upozorňuje, že žiadna kópia technického preukazu nemôže nahradiť originál. A to dokonca aj v prípade, že si vodič nechal túto kópiu notársky overiť. „Je to logické, pretože inak by si vodič mohol vyrobiť aj 15 kópií notársky overených technických preukazov a stále by mohol na motorovom vozidle jazdiť,“ ako Packa dodáva.

Ďalšia diváčka bola svedkom lúpeže takzvaných „autičkárov.“ Napriek tomu, že si tváre týchto mužov dokonale pamätá a dala mužom zákona kontakt na svoju dcéru, zatiaľ ju nikto z policajtov nekontaktoval. Packa zdôrazňuje, že takýto prípad môže nastať len v tom prípade, že policajti medzičasom páchateľov dolapili. V opačnom prípade sú nútení občianku kontaktovať.

Zdielať na

Najčítanejšie správy