Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Inšpekcia sa vyjadrila k streľbe na Obchodnej, pri ktorej bola postrelená aj študentka
Zdielať na

Inšpekcia sa vyjadrila k streľbe na Obchodnej, pri ktorej bola postrelená aj študentka

BRATISLAVA / Kameňom rozbil dvere na ministerstve financií. Bodol colníka, zranil policajta a v uliciach Bratislavy vykrikoval, že všetkých pozabíja. Policajti útočníka postrelili, no nešťastne zasiahli aj 15-ročnú študentku. Postup policajtov, ale aj elitného ochrankára z Úradu Vlády vyšetroval Úrad Inšpekčnej služby. Po takmer roku od incidentu sú známe výsledky.

O pár dní to bude presne rok od streľby na Obchodnej ulici, pri ktorej policajti nešťastne postrelili mladú slečnu.

Pred samotnou streľbou najprv Martin kameňom rozbil dvere na ministerstve financií a nožom bodol pred Úradom Vlády colníka, ktorý ho prenasledoval. Odtiaľ sa presunul až na Obchodnú ulicu, kde vykrikoval, že všetkých pozabíja. Policajné hliadky útočníka chceli spacifikovať. Na ich výzvy nereagoval a keď sa k nemu priblížili ohrozoval ich nožom.

Hliadka chcela 34-ročného Martina spacifikovať, no ten policajta poranil nožom. Na výzvy, aby sa vzdal nereagoval a nakoniec ho policajti viac krát postrelili. Predtým sa ešte stihol niekoľkokrát bodnúť. Proti zásahu polície sa strhla vlna kritiky. Ľudia kritizovali, že policajti postrelili aj nevinné dievča a strieľali, keď bola ulica plná ľudí. Zásah o pár dní začala preverovať Inšpekcia.

Policajti, ktorí vykonali zákrok na Obchodnej ulici majú moju plnú dôveru. Je mi ľúto, že bola súčasťou toho aj nezainteresovaná osoba,“ vyhlásil policajný prezident Lučanský.

Po roku od incidentu sme sa pýtali, ako dopadlo vyšetrovanie. Inšpekcia nám záver neprezradila. Podľa informácií TV JOJ sa ale vyšetrovanie zo strany Inšpekčnej služby skončilo. Výsledok? Zásah proti útočníkovi bol v poriadku. A to aj napriek tomu, že odrazená guľka zasiahla mladú dievčinu. Policajti teda nepochybili. Posledné slovo bude mať ešte prokurátor. Inšpekcia vyšetrovala aj ochrankára, ktorý mal službu na Úrade vlády a to len pár metrov od miesta, kde útočník nožom bodol colníka a zranil ho.

Elitný ochrankár v čase skutku telefonoval a na videu, ktoré skúmala inšpekcia nebolo jasne vidieť, či ochrankár videl, čo presne sa na ulici deje a či vôbec mohol proti útočníkovi zasiahnuť: "Vyšetrovateľ úradu inšpekčnej služby trestné stíhanie v tomto prípade pozastavil, keďže vykonané úkony potvrdili, že skutok ktorý sa stal nie je trestným činom. Počas vyšetrovania však zistil, že sa policajt svojim konaním dopustil porušenia interných predpisov. Zistené skutočnosti odstúpil na ďalšie konanie nadriadenému s disciplinárnou právomocou," vyjadrila sa inšpekcia.

Podľa našich informácií nadriadený elitného ochranára potrestal znížením platu o 15 percent v podobe štvrť roka.

Martin, ktorý mal celý incident na svedomí a postaral sa minulý rok v Bratislave o poriadny rozruch nakoniec nebol trestne stíhaný. V čase incidentu bol nepríčetný a skončil na psychiatrii

Výstrely sa ozvali pred rokom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy