Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Hrozivý nález v Spišskej Novej Vsi. Pri stavbe rodinného domu objavili ľudskú lebku
Zdielať na

Hrozivý nález v Spišskej Novej Vsi. Pri stavbe rodinného domu objavili ľudskú lebku

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Stavbári v Spišskej Novej Vsi v pondelok objavili nepríjemný nález. Pri stavbe rodinného domu objavili ľudskú lebku. Na mieste sa podľa historika v minulosti nenachádzalo žiadne pohrebisko. Za necelý týždeň našli už druhú lebku v spišskonovoveskom okrese.

Kostrové pozostatky našli stavbári pri výstavbe domu. Odhalila sa im časť lebky. Časť kosti objavil jeden z robotníkov. Ten pracoval na výkope vodovodnej prípojky. Chlapom bolo jasné, že musia okamžite kontaktovať políciu. Tá miesto nálezu uzatvorila. "Poverený príslušník Obvodného oddelenia Policajného zboru v Spišskej Novej Vsi začal trestné stíhanie pre prečin usmrtenia," uviedla hovorkyňa KR PZ Košice Jana Mésarová.

Lebku našli vo vyše metrovej hĺbke pri vodovodnej šachte. Policajný technik sa zmenil na archeológa a nález opatrne spod zeme vyhrabal a zaistil. Prekopal aj okolie, pričom objavil ďalších 5 menších kostí. Momentálne nie je isté, či patria k rovnakému telu ako lebka. "Zaistený kostrový nález bude zaslaný na Kriminalistický a expertízny ústav Policajného zboru, kde sa podrobí antropologickému skúmaniu," vyjadrila sa Mésarová.

V rovnakom štádiu je aj minulo týždňový nález lebky v rieke Hornád pri Markušovciach. Tam nájdený kostrový nález skúma Ústav súdneho lekárstva v Poprade. Totožnosť lebky z Hornádu policajti stále nepoznajú. Podľa historika z múzea Spiša niesu podobné nálezy ničím až tak nezvyčajným. "Územie Slovenskej republiky bolo osídlené už niekoľko tisícročí do zadu. A to osídlenie bolo v tých miestach, kde je aj teraz. Boli v podstate na rôznych miestach aj pohrebiská," vysvetlil historik Juraj Pavlis.

To, či nájdené lebky sú následok trestného činu, nezvestnosti, alebo ide o archeologický nález, určia znalci. Podľa historika je tiež dosť možné, že kosti boli privezené v zemi z inej časti kraja, ako sa našli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy