Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V prípade vraždy Ernesta Valka podala prokuratúra obžalobu na obvineného Radiča
Zdielať na

V prípade vraždy Ernesta Valka podala prokuratúra obžalobu na obvineného Radiča

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V kauze vraždy advokáta Ernesta Valka podala prokuratúra obžalobu na obvineného Jozefa Radiča. Vec bola podaná na Okresný súd Bratislava I. V prípade ešte v januári tohto roka uložil senát Okresného súdu v Pezinku v rámci schválenia dohody o vine a treste trest osem rokov väzenia pre druhého obvineného v prípade - Jaroslava Klinku.

"Predmetná obžaloba bude v zmysle platného rozvrhu práce Okresného súdu Bratislava I a náhodným výberom pomocou technických a programových prostriedkov schválených Ministerstvom spravodlivosti SR (elektrickou podateľňou) pridelená zákonnému sudcovi," informoval Pavol Adamčiak, hovorca bratislavských súdov . 

V prípade sú obvinení Jaroslav Klinka a Jozef Radič, avšak za iný trestný čin. Klinka ale priznal účasť na lúpeži, pri ktorej bol v novembri 2010 právnik Ernest Valko zastrelený.  Prokurátor aj Klinkov advokát Daniel Lipšic v súvislosti s uzatvorením dohody argumentovali, že ak by sa Klinka nerozhodol spolupracovať, skutok by pravdepodobne nebolo možné objasniť. Dcéra zavraždeného právnika a jej právny zástupca naopak argumentovali proti dohode s tým, že vo veci má byť vytýčené riadne hlavné pojednávanie, kde majú byť súdení obaja podozriví. Skutok by tiež podľa nich mohol byť klasifikovaný ako vražda a nie lúpežné prepadnutie s následkom smrti. 

​O schválení dohody o vine a treste rozhodol senát Okresného súdu v Pezinku v januári tohto roka, za účasť na lúpeži dostal 8 rokov. 

Z vraždy známeho právnika polícia s prokuratúrou obvinila iba Jozefa Radiča. Ten ale popiera, že by na Valka vystrelil. Obaja pritom priznávajú, že vo Valkovej rezidencii v Limbachu boli spoločne, lebo ho chceli olúpiť. 

Ernesta Valka zavraždili 9. novembra 2010 v jeho dome v Limbachu. Bývalý predseda Ústavného súdu Českej a Slovenskej federatívnej republiky bol jedným z najvplyvnejších právnikov a venoval sa viacerým citlivým kauzám. O tom, že motívom vraždy bola lúpež a páchateľmi lupiči, ktorých Valko prekvapil, hovoril už dávnejšie bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak.

Podľa odsúdeného Klinku zastrelil Valka práve jeho komplic Jozef Radič. V procese proti nemu by mal vypovedať ako svedok. 

Klinka sa ospravedlnil 

Jaroslav Klinka sa ospravedlnil dcére Ernesta Valka. "Viem, že mi to nikdy neodpustíte, ale veľmi ma to mrzí, je mi to veľmi ľúto," povedal na súde. "Ten trest nám príde nespravodlivý. Mám dôvodné pochybnosti o tom ako sa skutok stal, teda ako ho opisuje pán Klinka," vyjadrila sa Jana Valková. 
S rozsudkom sa nestotožňuje ani Oľga Valková, bývalá manželka právnika. Tvrdí, že sa neobjasnilo ani to, kto vraždil a prečo tam boli, lebo nič nezmizlo. Páchatelia si podľa nej protirečia aj v tom, kde dopadlo telo a kto právnika zastrelil. 

Exmanželka Valka o vražde

O vražde Valka prehovorila po pojednávaní v kauze miliónových zmeniek, kde vypovedala ako svedok, Oľga Vlaková - exmanželka. Do rúk sa jej dostal totiž vyšetrovací spis. Z toho, čo sa doteraz dozvedela, zostala šokovaná. Dokonca sa vyjadrila, že neverí, že páchateľmi sú Klinka s Radičom a prípad by sa mal opäť otvoriť.

 Na otázku TV JOJ, čo hovorí na dôkaznú situáciu a to, čo vyplynulo zo spisu, ktorý čítala odpovedala: "Priznám sa, že som to ešte nepreštudovala celé. Čítala som hlavne výpovede Klinku a Radiča, som z toho dosť zhrozená, pretože výpovede tých dvoch sa absolútne v ničom nezhodujú." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy