Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nehody cyklistov na našich cestách stále pribúdajú. Na toto si dávajte najväčší pozor
Zdielať na

Nehody cyklistov na našich cestách stále pribúdajú. Na toto si dávajte najväčší pozor

BRATISLAVA / Jarné počasie a opatrenia súvisiace s koronavírusom lákajú ľudí na bicykle. S väčším počtom cyklistov súvisí aj vyšší počet dopravných nehôd, ktorých obeťami sú práve títo najohrozenejší účastníci dopravy. Medzi nimi sa zvyšuje aj počet tých, ktorí si sadli na moderné elektro bicykle.

Moderné technológie už naplno vstúpili do sveta bicyklov. Na trhu je množstvo týchto dvojkolesových dopravných prostriedkov, ktoré sú poháňané batériou. Ale, pozor, elektrobicykel nie je obyčajný bicykel. "Určite je tam rozdiel, narozdiel od bežného bicykla elektrobicykel má nielen ovládanie prevodov, bŕzd, ale aj elektronickú časť treba ovládať. Je to trošku sila zvyku, aby ten človek, čo na tom jazdil si zvykol, že nie len záber vlastnou silou, ktorou zaberá na bicykel, ale aj ten motor podporí tú silu záberu. To znamená, môže bicykel zabrať viacej, ako som zvyknutý. Tým pádom je to pre človeka nezvyk a môže prísť k nejakej situácii, na ktorú nie je človek zvyknutý," vysvetlil predajca bicyklov Peter Nemčič.


Práve možno nezvyk a nesústredenosť pri jazde na bicykli sa podpísali pod mnohé dopravné nehody na Slovensku, pri ktorých boli účastníkmi. Len v Bratislavskom a Trnavskom kraji došlo od začiatku roka k 35 dopravným nehodám - z toho 22 nehôd spôsobili sami cyklisti. Štyria ľudia prišli o život, dvaja sa zranili ťažko a dvadsať sa ich zranilo ľahko. "Policajti evidovali v rámci Trnavského kraja aj tri dopravné nehody na elektrobicykli. Dve nehody sa skončili pre cyklistov tragicky," uviedla hovorkyňa KR PZ Trnava Mária Linkešová.

​Jedna z nehôd, pri ktorej zahynula 67-ročná žena na elektrobicykli sa stala 22. apríla na ceste medzi Jablonicou a Senicou. Cyklistka z Hlbokého chcela prejsť na druhú stranu cesty. Vošla do jazdnej dráhy nákladného auta naloženého kamením. K druhej nehode došlo 27. apríla okolo obeda. 60-ročný muž jazdil na elektrobicykli po ceste medzi Mokrým Hájom a Skalicou. Počas jazdy dolu kopcom z nezistených príčin vyšiel mimo cestu a spadol. Zraneniam po niekoľkých hodinách podľahol. "Polícia apeluje najme na staršie osoby a menej skúsených cyklistov. Na cestách sa v poslednom období stretávame s prípadmi, keď cyklisti podcenia situáciu, nepoznajú dobre terén, neodhadnú vzdialenosť a nastupuje únava na ceste," skonštatovala Linkešová.


"Na elektrobicykel si treba hlavne zvyknúť. Ak človek celý život bicykloval len na bežnom bicykli, bol zvyknutý na nejaké chovanie toho bicykla. Elektrobicykel je nutné si vyskúšať na nejakých miestach, kde to nie je veľmi frekventované, zvyknúť si na to ovládanie, aby som potom nekukal na tie tlačítka, kedy si mám podporu znížiť, zvýšiť," povedal Nemčič.

Nikoho nechceme odrádzať od jazdy na elektrobicykli, či bežnom bicykli. Ale nikdy nezabúdajte na bezpečnosť. Bicykel je rovnaký dopravný prostriedok ako auto. Len na bicykli ste oveľa zraniteľnejší než vo vozidle. "Treba si na neho najprv zvyknúť a až potom ísť do tej premávky, kde už potom budem ten bicykel riadiť bez problémov a hladko," dodal Nemčič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy