Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Policajné kontroly sa vracajú na cesty. Vodiči totiž počas pandémie jazdia častejšie pod vplyvom
Zdielať na

Policajné kontroly sa vracajú na cesty. Vodiči totiž počas pandémie jazdia častejšie pod vplyvom

SLOVENSKO / Počas pandémie pribúdajú vodiči, ktorí zneužívajú situáciu a jazdia pod vplyvom alkoholu, prípadne vysokou rýchlosťou. Často spôsobia vážne dopravné nehody, ktoré si odnesú nevinní ľudia. Polícia sa preto vracia na cesty.

Policajné kontroly čakajú šoférov v najbližšom období častejšie. Na cestách sa totiž počas pandémie nového koronavírusu čoraz viac stáva, že za volanty si sadajú ľudia s nejakým tým promile v krvi. "Ja by som si prial, ako ako normálne, nech to pravidelne každý deň kontrolujú alkohol. To je strašné, čo si ľudia dovolia urobiť teraz. Trest bude to, keď im zoberú vodičák a hlavne, keď ich živí," poznamenal jeden z respondentov. 

Napríklad v Žilinskom kraji šoféri počas minulého týždňa trhali negatívne rekordy. Policajti tam chytili až 98 opitých vodičov alebo cyklistov. Z toho 31 nafúkalo cez jedno promile a 10-ti spôsobili vážne dopravné nehody. Rekordérom bol 47-ročný šofér, ktorý si sadol za volant s takmer troma promile.

"Neustále vyzývame vodičov, aby dodržiavali všetky dopravné predpisy, ale práve naopak, prax ukazuje, že aj v tejto tak mimoriadnej situácii narážame na čoraz väčší počet vodičov jazdiacich pod vplyvom alkoholu," uviedla hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová. 

Koronakríza sa odzrkadlila aj na hustote dopravy. Tá je podstatne nižšia, čo sa ukázalo aj v nehodovosti. Napriek tomu pribudlo v celej krajine viac nehôd pod vplyvom alkoholu. "V apríli sme zaznamenali 822 dopravných nehôd, čo je o 252 menej v porovnaní s rovnakým obdobím vlani. Alkohol u vinníka nehody bol zistený v 129 prípadoch, o 5 viac ako vlani v apríli," priblížila Denisa Bárdyová. 

Napríklad v Bratislavskom kraji policajti zaznamenali za apríl tohto roku 18 šoférov, ktorí pod parou spôsobili dopravné nehody. "Čo predstavuje nárast o 7 prípadov oproti aprílu 2019. Pričom najviac dopravných nehôd, pri ktorých bol zistený alkohol, sa stalo v okrese Bratislava V a v okrese Pezinok," upresnila hovorkyňa KR PZ Bratislava Veronika Martiniaková. 

"Ale ja si osobne myslím jedno. Buď jazdím, alebo pijem, ale nedávam toto dokopy, pretože sú z toho zbytočné problémy, ktoré môžu mať aj fatálne následky," reagoval dopravný konzultant Maroš Palesch. 

Treba si uvedomiť jedno, alkohol za volant rozhodne nepatrí. A okrem vodičáku môžete prísť o svoje auto, zdravie a hlavne o život. 

Obnažený a zúbožený muž chodil po uliciach Humenného. Pomoc niekoľkokrát odmietol. Viac už Jana Veľasová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy