Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Brexit v tieni korony: Vírus "zložil" viacerých kľúčových vyjednávačov na oboch stranách
Zdielať na

Brexit v tieni korony: Vírus "zložil" viacerých kľúčových vyjednávačov na oboch stranách

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO/VEĽKÁ BRITÁNIA/EÚ / Európsku úniu už dlhé týždne zaťažuje vyčerpávajúci boj proti korone. Popri tom však stále nie je vyriešený iný veľký problém, a to brexit. Paradoxne, vírus dočasne "zložil" viacerých kľúčových vyjednávačov na oboch stranách.

Koncom januára Británia úniu formálne opustila. V prechodnom období do konca tohto roka by sme sa buď mali dohodnúť na budúcich vzťahoch, alebo nastane tvrdý brexit so všetkými nepríjemnosťami. Už vtedy bolo jasné, že to bude ťažký proces. 

"Máme pred sebou 11 mesiacov náročných rokovaní. Tieto by mali ukázať, čo bude potom," uviedol vtedajší štátny tajomník MZV SR František Ružička. "Som presvedčený, že Spojené kráľovstvo a Slovensko zostanú strategickými partnermi a rovnako zmýšľajúcimi spojencami," vyhlásil britský veľvyslanec na Slovensku Andrew Garth. 

No a potom do Európy dorazila čínska nákaza a téma brexitu ustúpila do úzadia. Navyše, choroba skolila aj dôležité osoby. "Koronou boli nakazení všetci traja hlavní aktéri - Michel Barnier, hlavný britský vyjednávač a koniec koncov aj britský predseda vlády. Všetci sú ale našťastie späť, v dobrom zdraví," priblížil minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok (nom. SaS). 

Rokovania teda pokračujú a za Európsku úniu ich vedie spomenutý Michel Barnier. Slovensko ho podporuje a náš minister zahraničných vecí s ním pravidelne komunikuje."Tá intenzita je tam veľká a rovnako sú už nastavené ďalšie kolá rokovaní na začiatok júna," poznamenal Korčok. 

Pandémia ako vhodná výhovorka? 

Niektorí európski politici však už naznačili, že britskí vyjednávači možno ani nechcú, aby sa rokovania skončili úspechom, pričom pandémia im môže poslúžiť ako vhodná výhovorka na naťahovanie času. V tomto duchu sú aj slová írskeho eurokomisára pre obchod Phila Hogana. "Neexistuje skutočný náznak toho, že by naši britskí priatelia vstupovali do rokovaní s cieľom uspieť. Dúfam, že sa mýlim, ale nemyslím si to," skonštatoval. 

Podľa ministra Korčoka nie je žiadny dôvod začať uvažovať o odchode Spojeného kráľovstva bez dohody. Zároveň je kľúčové, aby bola EÚ pri rokovaniach s Londýnom jednotná. "Budem apelovať na to, aby sme nepotrestali občanov - ani na jednej, ani na druhej strane," dodal Korčok. 

Pozrite si oslavy ľudí po brexite: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy