Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Predávali ľuďom kradnuté autá, tí teraz nemajú ani vozidlo, ani peniaze
Zdielať na

Predávali ľuďom kradnuté autá, tí teraz nemajú ani vozidlo, ani peniaze

SLOVENSKO / Pozorne sledujeme kauzu autičkárov, ktorých organizovanú skupinu rozložili príslušníci NAKA. Tí zatkli 13 ľudí a osem z nich poslal sudca do väzby. Policajti zaistili desiatky áut nič netušiacich ľudí. Podvedení majitelia si budú musieť vymáhať škodu až na na súde.

Ľudia ktorým policajti autá zaistili ich už pravdepodobne neuvidia. Nemajú ani peniaze a ani sa na čom voziť.

"Písalo veľa ľudí, že kupovali od policajtov autá a teraz im to NAKA zhabala," komentuje situáciu Štefan Farkaš z HAKA.

Autá brali ľuďom na celom Slovensku. Tí nechápali, o čo ide.

"Zaklopali na auto, že mám dať auto, že oni sú z polície, vzali mi kľúče. Som sa rozplakala," vraví jedna z okradnutých žien.

Auto našla na internete a s predávajúcim sa stretla na čerpacej stanici neďaleko Prievidze: "On sa aj predstavil, že robí na polícii, hovorím, aký dôveryhodný človek, od ktorého budem kupovať auto."

Auto sa jej páčilo, muž zaň chcel 5200 eur. Na mieste spísali zmluvu a hneď v ňom odišla: "Zmluvu sme podpísali, peniaze som mu poslala na účet."

Právnik Róbert Pietrik hovorí: "Kupujúci nemal ako zistiť, že auto je kradnuté."

Na auto šetrila niekoľko rokov. Potrebovala ho na presun do práce. Presne po roku od kúpy oň prišla: "Minimálne tri mesiace že ho neuvidím, alebo nikdy."

"Šanca je veľká, ale ten predávajúci môže byť insolventný a tam kde niekto nič nemá, tam sa nič nedá zobrať," dodáva právnik Róbert Pietrik.

V rovnakej situácii sa ocitlo takmer 50 ľudí. Naleteli organizovanej skupine, ktorú podľa doterajších zistení vyšetrovateľov viedol šéf kriminálky z Partizánskeho a jeden autičkár. Pred sudcu priviedli osem mužov. Prokurátor pre nich žiadal väzbu. Sudca mu vyhovel.

"Všetkých osem obvinených osôb sudca vzal do väzby, dôvodom je kolúzna a preventívna väzba, čiže z konkrétnych skutočností vyplývajú dôvodné obavy, že by obvinení na slobode mohli mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie a pokračovať v trestnej činnosti," hovorí Roman Tarabus, hovorca Krajského súdu v Trenčíne.

Hrozí im 12 rokov za mrežami a aj žaloby od ľudí ktorých oklamali.

Málokto má to šťastie, že sa mu navráti jeho ukradnuté auto:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy