Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bociany, ktoré vypustili z Bojnickej ZOO, sa už nevrátili. Jedného zabil dravec, druhého pytliaci
Zdielať na

Bociany, ktoré vypustili z Bojnickej ZOO, sa už nevrátili. Jedného zabil dravec, druhého pytliaci

BOJNICE / Z bojnickej ZOO vlani vypustili do voľnej prírody dva bociany s vysielačkami, aby mohli monitorovať ich pohyb. Naspäť sa však nevrátili. Jedného z nich zabil dravec a druhého pytliaci na Sicílii. Lovia ich tam pre mäso.

Ošetrovatelia v septembri 2019 z bojnickej ZOO vypustili do voľnej prírody vtáky, ktoré zachránili v rehabilitačnej stanici. Dvom bocianom pripevnili na chrbát špeciálne vysielačky. Boli zvedaví, kam až doletia. "Najprv leteli spolu, neskôr sa ich cesty rozdelili, využili teda obe migračné trasy Jeden išiel na Sicíliu, druhý na Turecko," vraví Jaroslav Slašťan z Národnej ZOO Bojnice.

Podľa štatistík sa až 80 percent bocianov nedožije jedného roka a zhruba 20 percent dospelej populácie hynie tiež. Výraznú zásluhu má na tom človek. "Odhaduje sa, že ročne prichádza o život nelegálnym lovom 25 miliónov vtákov," poukazuje Slašťan. 

Rovnaký osud postretol aj bociany z bojnickej ZOO. Oba čakali ošetrovatelia márne. Jeden bocian zahynul na ostrove Marmar a druhý na Sicílii.

"Ten čo zahynul na Sicílii zahynul tak, že ho zabili pytliaci. Tí ich tam strieľajú kvôli pokrmu, robia z nich rôzne delikatesy," hovorí Slašťan. Druhého bociana ulovil dravý vták, alebo šelma. Napriek tejto smutnej skúsenosti budú vo vypúšťaní a monitorovaní vtákov v zoologickej záhrade pokračovať.

"V krátkej dobe opäť vypustíme dravce a vtáky a budeme dokumentovať pre nás veľmi cenné dáta," dodal Slašťan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy