Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Posun v prípade chlapca (2), ktorý zomrel po obarení. Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie
Zdielať na

Posun v prípade chlapca (2), ktorý zomrel po obarení. Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie

PEČEŇADY / V prípade usmrteného dvojročného chlapca, ktorého mal vriacou vodou osprchovať jeho 5-ročný brat, nastal posun. Polícia po pol roku ukončila vyšetrovanie. K tragédií došlo v obci Pečeňady, neďaleko Jaslovských Bohuníc.

V skromnom rodinnom dome v Pečeňadoch býval Martin spolu so svojou ženou Zuzanou a jej 5 deťmi. V dome žila aj ich kamarátka s tromi deťmi. Keď bola v práci o všetky sa starali manželia. Zuzana odišla do obchodu kúpiť plienky a pri deťoch zostal iba Martin. Dvojročný Mirko sa hral na dvore so svojimi súrodencami. Sestrička ho mala postrčiť a chlapček spadol na štrk.  Päťročný braček sa vraj ponúkol, že mu ranu osprchuje.

"Jak ho išiel umývať si neuvedomil, že hneď z tej hadice ide vrelá voda. Ja som sedel tu v kuchyni a dievčatá mi povedali, že pozri tato, malý je volaký červený. Lebo on ho vlastne osprchoval a tu ho posadil. Ja som tuto sedel pri stole a išiel som ich pozrieť a normálne videl som, že je bordový, a že sa mu zlieza koža," opísal osudný deň Martin. 

Mirko mal obrovské popáleniny. Záchranári ho previezli do Bratislavy do nemocnice na Kramároch, kde svoj boj o život prehral.  "Prakticky ceý povrch tela okrem vlasatej časti. To znamená tvár, krk, trup, nohy, chrbátik, zadoček. No určite s takto veľkým rozsahom popálenín som sa za 40 rokov praxe nestretol ani u dospelého, ani u dieťaťa," vyjadril sa lekár, záchranár Viliam Dobiáš. 

Po 6 mesiacoch polícia ukončila vyšetrovanie a obvinila Martina. Za deti bol zodpovedný práve on a mal zabrániť, aby malého Mirka sprchoval jeho 5-ročný súrodenec. Navyše nezavolal ihneď záchranku, ale najprv telefonoval manželke, ktorá nakoniec privolala pomoc.

"Môžem potvrdiť, že osoba M.V. je obvienná z prečinu usmrtenia a z prečinu neposkytnutia pomoci," informoval Mojmír Huna, hovorca Krajskej prokuratúry Trnava. S Martinom sme sa pokúsili stretnúť. Na adrese, kde sa má zdržiavať sme ho dnes nezastihli.

"Ja sa vám k tomu neviem vyjadriť ani sa nechcem, prosím Vás dajte mi svätý pokoj," povedala našej redakcií matka Martina.

"Ja viem, že mi to môjho vnuka nevráti, ale proste nech si odpyká trest, za to že mu nedal prvú pomoc. Tie dve deti bojujem. aby som si ich mohla zobrať do svojej starostlivosti. Takže to zmenilo život nám všetkým," povedal babka usmrteného chlapca.  V prípade, že súd uzná Martina za vinného hrozí mu až 5 rokov za mrežami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy