Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nedisciplinovanosť v košických osadách: Rómovia nenosia rúška a naďalej sa stretávajú v skupinkách
Zdielať na

Nedisciplinovanosť v košických osadách: Rómovia nenosia rúška a naďalej sa stretávajú v skupinkách

KOŠICE / V osadách v Košiciach a okolí plynie život rovnako ako pred začatím šírenia koronavírusu. Obyvatelia sa bez rúšok a rozostupov zhromažďujú na ulici. Disciplínu dodržiavajú len na chvíľku, po upozornení polície alebo miestnej hliadky.

V jasovskej osade sa na jeden a pol kilometra zhromažďuje viac ako 2000 Rómov. Aj keď starosta obce Jasov rozdal vyše 2100 rúšok, obyvatelia osady ich nenosia a aj naďalej sa zhromažďujú pred svojimi obydliami. Pravidlá rešpektujú len na chvíľku, a to len po upozornení starostu alebo miestnej hliadky.

"My sme nato tu, aby sme chodili aj v obci, aj po osadách, aby sme upozorňovali, aby bez rúška nešli do obce, ani do obchodu. Upozorňujeme aj deti, chodíme až do domu dnu," povedal Alexander Horváth z občianskej poriadkovej hliadky.

Keďže v osade sú veľmi nízke hygienické štandardy, riziko nákazy vírusom COVID-19 je vyššie. "Veľmi by som poprosil všetkých občanov, aby povinne nosili rúška, lebo koronavírus, to nie je sranda, je to vážny problém," vyjadril sa starosta obce Jasov Marián Dzurik.


Situácia je vážna, a tak v dedine šijú rúška aj miestne ženy. Denne sa podarí jednej krajčírke ušiť 30 rúšok. O ďalšie opatrenie sa postarajú hasiči, ktorí budúci týždeň prídu vystriekať osadu dezinfekčným prostriedkom. Situácia je však podobná aj na košickom sídlisku Luník IX. Deti sa hrajú na ihriskách v skupinkách a bez rúška.

"80% ľudí rúška nosilo, žiaľ, je celoslovenský problém s rúškami. Je to potom aj o tej disciplíne, ktorá žiaľ, môžem skonštatovať po tomto období, že nie je taká, ako si my predstavujeme," uviedol primátor Košíc Jaroslav Polaček.

Aj v tejto osade sa o disciplínu stará mestská hliadka. Hneď v prvej chvíli nasadili opatrenia, upozornenia hlásili v miestnom rozhlase  každú pol hodinu. "Všetko to zafungovalo úplne na začiatku a ľudia nosili rúška, ale teraz ako sú tie teplejšie dni, ľudia vychádzajú vonku, zdržiavajú sa po skupinkách. Aj keď ich upozorňujeme, už to neakceptujú, tak už asi bude musieť nastúpiť aj štátna polícia," zamyslel sa starosta Luníka IX Marcel Šaňa.

Strach a beznádej na železničnej stanici v Poprade: Upratovačky pre bezdomovcov riskujú zdravie a boja sa nákazy. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy