Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Za hranou zákona, ale aj ľudskosti. Seniori, dávajte si na seba pozor
Zdielať na

Za hranou zákona, ale aj ľudskosti. Seniori, dávajte si na seba pozor

SLOVENSKO / Polícia v tejto mimoriadnej situácii varuje predovšetkým seniorov. Policajti v niektorých okresoch zaznamenali pokusy podvodníkov priživiť sa na nich.

"My sme boli naučení na inú dobu, keď sa ľuďom dalo veriť. Dnes sa ťažko verí, neviem, kto je kto," poznamenal dôchodca. Mnohí dôchodcovia sa potešili, keď im v obchodoch vyhradili hodiny. No zdá sa, že si ich všimol aj niekto iný.

Polícia varuje pred prvými pokusmi, keď podvodníci kontaktujú seniorov a chcú im napríklad merať teplotu, ponúkajú pochybné lieky, dezinfekcie či všade chýbajúce rúška. "Nestretla som sa s tým, ale je to veľmi smutné, ak to takto ľudia zneužívajú," reagovala dôchodkyňa. 

Aj v prípade nákupov zaznamenala polícia zaznamenala prvé pokusy, kedy seniorov oslovili neznámi ľudia s tým, že im pomôžu. A žiadali vopred peniaze."Upozorňujeme najmä starších ľudí, aby nikomu nedávali peniaze vopred a v prípade potreby v prvom rade oslovili rodinných príslušníkov, susedov či ľudí, ktorých poznajú," odporúča prešovský hovorca polície Igor Pavlik. 

Fantázia niektorých nečestných je skutočne vynaliezavá. No v tejto situácii to je nielen za hranou zákona, ale aj ľudskosti. Tak ako v podobných prípadoch, polícia dôchodcov varuje a prosí ich okolie či blízkych, aby na nich podľa možnosti dali pozor. 

"Zároveň pripomíname, že žiaden zdravotník nechodí domov merať teploty. Zdravotnícky a dezinfekčný materiál je najlepšie kupovať len v lekárni či v drogérii. Polícia taktiež žiada občanov, aby nevpúšťali do svojich príbytkov neznámych ľudí, ktorí sa pokúšajú zneužiť súčasnú situáciu vo svoj prospech," dodal Pavlik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy