Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kuriózny zásah: Maďarská turistka si po pošmyknutí zavolala horských záchranárov
Zdielať na

Kuriózny zásah: Maďarská turistka si po pošmyknutí zavolala horských záchranárov

VYSOKÉ TATRY / Aj ľahká turistická prechádzka vo Vysokých Tatrách sa môže zmeniť na menšiu drámu. Presvedčila sa o tom v pondelok večer maďarská turistka. Ak by sa po pošmyknutí nezachytila stromu pod chodníkom, nasledoval by dlhý pád.

"Z operačného strediska nám nahlásili, že turisti sa nachádzajú smerom z Rainerovej chaty smerom na Hrebienok," priblížil horský záchranár Ľubo Ďuraš. Horskí záchranári sa vybrali do terénu, ale na ohlásenom mieste dvojicu nenašli. Pátrali však ďalej po stopách snehu.

​Pomohol krik a pískanie.Maďarský turista stál bezmocne na chodníku, jeho manželka sa držala stromu, o ktorý sa po pošmyknutí zachytila, aj keď bola tesne pod chodníkom. Pohnúť sa nedokázala. "Mali nevhodnú obuv, za pomoci krátkeho lana sme jej pomohli, vytiahli ju naspäť na chodník. Sťažovala sa na bolesť oboch kolien, sme ju na mieste ošetrili," upresnil záchranár. 

Aj tento prípad je dôkazom toho, že ani na najľahších turistických chodníkoch nemusíte byť v bezpečí. Najdôležitejšia je správna obuv, no v zime ani tá nestačí. "V podstate akákoľvek obuv je v tom prípade nedostatočná a treba mačky," upozornil náčelník HZS Vysoké Tatry Miroslav Živčák. 

Hrebienok, Vodopády, Bilíkova a Rainerova chata patria medzi najobľúbenejšie tatranské lokality, no aj tu sú zľadovatelé chodníky veľmi zradné a po zotmení je pohyb aj tu rizikový. "Je to v podstate odvaha nič netušiacich, lebo tí ľudia nevedia, do čoho idú, takisto nerátajú s tým denným svetlom, že keď sa zotmie, nie je tam pouličné osvetlenie, preto aj tak končia tie prípady," skonštatoval Miroslav Živčák. 

Záchranári našli po nehode manželský pár pod hlavnou cestou. Niektoré ich zranenia sú záhadou: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy