Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hasiči zasahujú aj pod vodou. Špeciálna skupina cvičí na ostrý zásah
Zdielať na

Hasiči zasahujú aj pod vodou. Špeciálna skupina cvičí na ostrý zásah

TORNAĽA / Hasiči sú pripravení zasahovať aj pod vodou. V rámci banskobystrického kraja je na to špeciálne vycvičená skupina. Sú to štrnásti profesionáli z Rimavskej Soboty. Okrem ostrých zásahov musia absolvovať aj pravidelné cvičenia. Napríklad aj hĺbkový ponor.

Počas roka sa potápajú viackrát, a to nielen počas ostrých zásahov. Povinnými sú aj cvičenia. Mali by sa ponárať pod ľadom a aspoň raz do roka musia dosiahnuť hĺbku, na ktorú sú vyškolení. Tento výcvik absolvovali v morskom oku v areáli tornaľského kúpaliska. Je to pre nich jedno z najideálnejších miest na potápanie.

Dôvodov je niekoľko. Prvým je najmä spomínaná hĺbka. Okolité jazerá či vodné nádrže sú totiž oveľa plytšie. "Vykonávali sme hĺbkový ponor do hĺbky, konkrétne na tomto mieste 29 až 30 metrov," priblížil Tomáš Kočiš z HaZZ Rimavská Sobota. 

Ďalšou výhodou tohto miesta je dobrá viditeľnosť. Aj keď tentokrát to bolo horšie ako po iné roky. Na záberoch spod vodnej hladiny však môžete vidieť, že potápači videli asi na 3 metre. Morské oko obľubujú aj preto, že sa tu môžu potápať v hociktorom ročnom období."Táto lokalita je známa tým, že je tu celoročne rovnaká teplota vody. Teda aspoň zhruba sa pohybuje od 10 do 13 stupňov, čo nám vyhovuje," poznamenal Tomáš Kočiš. 

Do vody vošlo 6 hasičov, pod hladinou boli približne pol hodinu. Pri tomto cvičení ide najmä o adaptabilitu potápača na prostredie. "Čiže vieme, že vo väčšej hĺbke je väčší tlak," vysvetlil Kočiš. 

Pri ponoroch z veľkých hĺbok je mimoriadne dôležité aj správne sa vynárať. Ak by potápač nedodržal potrebné postupy, môže si privodiť vážne zdravotné problémy. Aj z tohto dôvodu boli počas cvičenia nablízku aj ich kolegovia so sanitkou či dekompresnou komorou. "Pokyn nám prikazuje pri absolvovaní hĺbok viac ako 13 metrov zabezpečiť na ponor hyperbarickú komoru a záchrannú zdravotnú službu s lekárom," uviedol Kočiš. 

Komplikácie nemal žiaden z hasičov. Po takomto ponore by však nemali vykonávať väčšiu fyzickú aktivitu alebo sa pohybovať vo vyššej nadmorskej výške.

Pyrotechnici odpálili vyzbieranú muníciu a my sme boli pri tom! Pozrite si video: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy