Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Máte problém na ceste? Diaľničná patrola vám pomôže v takýchto prípadoch
Zdielať na

Máte problém na ceste? Diaľničná patrola vám pomôže v takýchto prípadoch

BRATISLAVA / Ak sa vám na diaľnici alebo rýchlostnej ceste prihodí nejaký problém, pomôcť vám môže aj diaľničná patrola. K vodičom z celého Slovenska ich posielajú operátori centrálneho pracoviska v Bratislave.

Operátori NDS vedia vďaka kamerám okamžite vyslať posádku diaľničnej patroly vodičovi v núdzi. Tak to bolo aj v prípade maďarského kamionistu, ktorému došla nafta na D2 tesne za tunelom Sitina. V prípade, že by nekonali rýchlo, po niekoľkých minútach by tunel museli uzavrieť kvôli tvoriacim sa kolónam. Často sa ale stáva, že ich včasný a rýchly príchod spomalia alebo ohrozia nepozorní vodiči.

Diaľničná patrola prichádza na pomoc vodičom 24 hodín, 7 dní v týždni, ale aj malá nepozornosť vodičov môže mať fatálne následky.  "Sme tu pre vás, dávajte naňho pozor, aby neskončila táto diaľničná patrola tak ako tuto vedľa odparkované auto, ktoré už je po dopravnej nehode, kde určite nepozorný vodič narazil do nášho zabezpečovacieho vozíku a ohrozil tak aj vodičov na ceste, ale aj našich zamestnancov," povedal vedúci oddelenia Tunel Sitina. 

Okrem nepozorných vodičov sú na cestách hrozbou aj zvieratá, ktoré sa ale na diaľnice či rýchlostné cesty dostanú málokedy, pretože takmer všetky úseky sú oplotené. Výnimka ale potvrdzuje pravidlo a líšky, mačky, psy, či srny sa niekedy zatúlajú napríklad aj do tunela. "Za obdobie od 1.1 do 31.12.roku 2019 evidujeme celkovo 7 prípadov dopravných nehôd zrážky so zverou. Z tohto počtu bolo celkovo v 5 prípadoch spôsobené ľahké zranenie účastníkov týchto nehôd," informoval policajný hovorca Michal Szeiff. 

V prípade, že zrazíte nejaké zviera, mali by ste ako prvé zavolať políciu a záchranku. O odvezenie zvieraťa sa potom starajú policajti v spolupráci s poľovníckymi zväzmi. Ak budete mať na diaľnici či rýchlostnej ceste akékoľvek problémy, volať môžete aj diaľničnú patrolu. "Vodiči si môžu privolať pomoc diaľničnej patroly buď na tel.č. 0800 100 007 alebo aj prostredníctvom aplikácie pomoc na diaľnici," vyjadrila sa hovorkyňa NDS Michaela Michalová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy