Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vo vlastnom dome ilegálne chovala 26 druhov ohrozených korytnačiek, dnes jej hrozí väzenie
Zdielať na

Vo vlastnom dome ilegálne chovala 26 druhov ohrozených korytnačiek, dnes jej hrozí väzenie

BRATISLAVA / Bratislavčanka chovala desiatky exotických korytnačiek, ktoré potom predávala. Ich hodnota sa pohybuje v tisíckach eur.

Žena (40) vo svojom doma chovala zákonom chránené korytnačky zelenkasté a stepné. Všetky suchozemské korytnačky spadajú do kategórie CITES, čo znamená pre ich chovateľov splnenie viacerých záväzkov. Podľa zoologičky Moniky Benkovskej : "Vyplýva povinnosť z  daného exemplára hlásiť na Ministerstvo životného prostredia na tzv. druhovej karte živočícha."

V rámci chovu suchozemských korytnačiek je veľký problém práve nelegálny obchod s ohrozenými druhmi, a preto platí veľmi prísna registrácia a ich evidencia. Počas domovej prehliadky našli bratislavskí policajti až 26 týchto exemplárov. Žena ich nielenže chovala, ale aj ďalej predávala. Na to nemala potrebné povolenia."Akákoľvek zmena v súvislosti s tým daným živým jedincom, majiteľ, respektíve chovateľ, držiteľ zvieraťa je povinný túto zmenu hlásiť. Ak si túto povinnosť nesplní, je to problém, zo zákona vyplývajúci problém." konštatuje Benkovská.

Polícia ženu vypátrala vďaka inzerátu, cez ktorý obvinená korytnačky predávala. Hodnota zaistených exemplárov dosahuje výšku takmer 6000 eur. Vyšetrovateľ policajného zboru vzniesol obvinenie z prečinu porušovania ochrany rastlín a živočíchov 40 ročnej Jane Š. z Bratislavy.
V prípade dokázania viny jej hrozí až trojročné väzenie. 

Ohrozené korytnačky sa vyskytujú na rôznych miestach. Pozrite si video z Ekvádoru : 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy