Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nehoda nákladného vlaku v Krompachoch: Polícia po roku zistila príčinu vykoľajenia
Zdielať na

Nehoda nákladného vlaku v Krompachoch: Polícia po roku zistila príčinu vykoľajenia

KROMPACHY / Polícia už uzavrela vyšetrovanie nehody vlaku, ku ktorej došlo pred rokom. Vo februári sa pri Krompachoch vykoľajil nákladný vlak. Vyvrátilo sa deväť jeho vagónov, našťastie sa však nikto nezranil.

Presne pred rokom boli na tomto mieste porozhadzované nákladné vagóny a spoločnosť začala s ich odpratávaním. Vagóny naložené pieskom sa vykoľajili pár stoviek metrov za krompašskou železničnou stanicou. Hasiči, ktorí tu boli ako prví, si spočiatku mysleli, že ide iba o cvičenie. No pohľad na trať ich rýchlo presvedči o realite. Zničené niekoľko tonové vagóny museli odstraňovať s ťažkou technikou, pomáhali hasičské tanky. Príčina nebola od začiatku známa. Špekulovalo sa o viacerých verziách. 

"Trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia bolo spišskonovoveským vyšetrovateľom v zmysle Trestného poriadku zastavené, V priebehu vyšetrovania bolo zistené, že v tomto prípade išlo skrytú technickú chybu," vyjadrila sa hovorkyňa polície Lenka Ivanová. 

Nakoniec sa potvrdil technický problém na jednom z vagónov súkromného dopravcu. "Podľa výsledkov šetrenia stála za vykoľajením vlaku technická chyba, konkrétne poškodená obruč na kolese vozňa. Spoločnosť Lokorail investuje do obnovy vozového parku každoročne značné finančné prostriedky," povedala PR manažérka spoločnosti Lokorail Petra Jamrichová. 

Policajti vyčíslili celkovú škodu pri tejto nehode na 3 800 000 eur. Zničené bolo koľajisko, technické zariadenia železníc aj deväť vozňov. "Železnice Slovenskej republiky si uplatňujú náhradu škody v komerčnej poisťovni. V súčasnosti na koľaji č. 1 a 2 na košickom zhlaví (smer Košice) nie sú výhybky, ale len priame koľaje bez rýchlostných obmedzení," dodal hovorca ŽSR Michal Lukáč . 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy