Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sedem Nemcov chcelo kúpiť nelegálne slovenské vodičáky
Zdielať na
Krimi

Sedem Nemcov chcelo kúpiť nelegálne slovenské vodičáky

Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher

Podplatení Slováci dostali za vodičáky 300-tisíc korún!

Podľa prezidenta Policajného zboru SR Jána Packu prišli Nemci na Slovensko, prihlásili sa na trvalý pobyt a chceli získať vodičské oprávnenia. Tlmočníčka Natália L. im pri záverečných skúškach oznámila správne odpovede, ktoré zaznačili do testov. Lekárka Zuzana B. im podľa Packu odovzdala sedem lekárskych potvrdení o spôsobilosti viesť vozidlo. Žiadnu lekársku prehliadku však nevykonala.

Polícia obvinila aj prevádzkovateľa lučeneckej autoškoly, ktorý prevzal peniaze za to, že Nemcov podrobil výcviku, aj keď žiadny neabsolvovali. Traja policajti zabezpečili bezproblémové vykonanie záverečných skúšok. Podľa Packu išlo o Nemcov, ktorým v Nemecku buď zobrali vodičák, alebo tam neprešli vodičskými skúškami.

Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii Prezídia policajného zboru obvinil Nemcov z trestného činu podplácania. Z prijímania úplatku obvinili Slovensky Miroslavu V., Zuzanu B. a Natáliu L. Policajti Miroslav O. a Jozef K. čelia trestnému činu z prijímania úplatku, zneužívania právomoci verejného činiteľa a neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Právomoc verejného činiteľa v tomto prípade zneužil a neoprávnene nakladal s osobnými údajmi aj policajt Vladimír M.

Podľa Packu môže byť do prípadu zapletených až sto Nemcov. Obvineným občanom z Nemecka hrozí za podplácanie trest odňatia slobody na dva až päť rokov, Slovákom hrozí za prijímanie úplatku tri až osem rokov a policajtom päť až 12 rokov. Vodičské preukazy Nemcom polícia zadržala.

Zdielať na

Najčítanejšie správy