Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Z detského domova v Medzilaborciach ušli ďalší migranti. Policajti pátrajú po takmer 70-tich deťoch z tretích krajín
Zdielať na

Z detského domova v Medzilaborciach ušli ďalší migranti. Policajti pátrajú po takmer 70-tich deťoch z tretích krajín

MEDZILABORCE / Z detského domova v Medzilaborciach ušli ďalší migranti. Ide o Afgáncov, ktorí už cestou na Slovensko zažili krušné chvíle. Aj keď im naše úrady poskytli všetko potrebné, svoju budúcnosť vidia inde. Policajti pátrajú po takmer 70-tich deťoch z tretích krajín.

Jednych našli v kontajneri nákladného vlaku, ďalších chytili spolu s prevádzačmi. Hoci prežili strastiplnú cestu a v tomto zariadení dostali všetko potrebné, ich túžbou je západná Európa. "Z nejakej podpory v inom štáte alebo nelegálnou prácou. Tu na Slovensku také možnosti nemajú. Tu ich berieme ako deti, ktoré sa majú vzdelávať, dostávajú vreckové - 28 eur mesačne," povedal riaditeľ detského domova Dlaň Medzilaborce Vladislav Fejo.

​Po nahlásení nezvestnosti policajti okamžite začali s previerkami. Prezreli verejné priestranstvá, autobusové a aj železničné stanice. 16-ročného muža zo Sýrie vypátrali v Košiciach. Ušiel už po tretíkrát. "Už mali dopredu dohodnuté, že už ich bude čakať auto, buď niekde na parkovisku alebo na výpadovke z mesta, prípadne nasadli na vlak a ako čierni pasažieri sa snažili dopraviť čo najďalej na západ," povedal náčelníkMsP Medzilaborce Martin Dimun.

"V súčasnosti v Centre pre deti a rodiny je rozhodnutím súdu umiestnených a žije v ňom 19 maloletých bez sprievodu," vyjadrila sa hovorkyňa UPSVaR Jana Lukáčová. Sú vo veku od 13 do 18 rokov. Tých, ktorí sa sami vybrali za - podľa nich lepším životom, je oveľa viac. "Momentálne je vyhlásené pátranie po 68-mich migrantoch - najčastejšie vo veku od 14 do 18 rokov. Ide prevažne o cudzincov z Afganistanu," povedal hovorca KR PZ Prešov Igor Pavlik.

Cieľovou krajinou maloletých migrantov už nie je len Nemecko, udávajú aj Francúzsko, Belgicko, či dokonca Švajčiarsko. Na základe neoficiálnych informácií však policajti pátranie zastaviť nemôžu. Cudzinci sa tak v policajných pátračkách objavujú aj naďalej.

"Dôvodom na zastavenie pátrania je buď nájdenie nezvestnej osoby, alebo ak dôvody pátrania pominuli, napríklad pri dovŕšení 18. roku veku hľadaného," povedal hovorca KR PZ Prešov Igor Pavlik. O tom, že svoju budúcnosť nevidia na Slovensku svedčí aj fakt, že väčšina maloletých nežiada o azyl, ale sú u nás iba cestou tolerovaného pobytu.

Policajti zadržali na tzv. "balkánskej trase" v Bratislave nelegálnych migrantov. Prevádzačom bol muž zo Srbska. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy