Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Súd s Marianom Kotlebom odročili. Za šek na sumu 1488 mu hrozí tvrdý trest
Zdielať na

Súd s Marianom Kotlebom odročili. Za šek na sumu 1488 mu hrozí tvrdý trest

PEZINOK / Štrnásť slov a iniciály nacistického pozdravu dostali na lavicu obžalovaných Mariána Kotlebu. Prokurátor ho žaluje pre šeky v hodnote 1488 eur, ktoré v minulosti rozdával sociálne slabším rodinám. V prípade odsúdenia mu hrozí až osemročný trest.

1488. To bola hodnota šekov, ktoré Marián Kotleba rozdával v banskobystrickom kraji sociálne slabým rodinám. Okamžite po zverejnení týchto fotografií sa však ostro ohradili znalci fašistickej symboliky. "1488 je asi najznámejšia neonacistická šifra," poznamenal Daniel Milo, odborník na extrémizmus. 

Štrnásť pritom symbolizuje štrnásťslovnú vetu v ktorej americký rasista hovorí o ochrane bielych detí. 88 zasa ukrýva ôsme písmeno z abecedy a teda najznámejší pozdrav fašistického vodcu. "Použitím neonacistickej, resp. extrémistickej symboliky čísiel prejavuje sympatie k rasitickej a neonacistickej ideológii," povedal prokurátor ÚŠP.

Samotný Kotleba v minulosti povedal, že v prípade darovanej sumy išlo o náhodu. Dnes hodnotu šeku novinárom vysvetľovať nechcel. Marián Kotleba sa posadil na lavicu obžalovaných. Neohrial sa ale na nej príliš dlho. Sudkyňa Ružena Sabová, tá istá, ktorá vedie senát v prípade vraždy Jána Kuciaka a Matriny Kušnírovej, vyhovela Kotlebovej požiadavke proces preložiť na marec.

V prípade, žeby ho za šeky súd aj skutočne odsúdil, reálne by to mohlo znamenať koniec politickej kariéry Mariána Kotlebu a jeho súkmeňovcov. Už teraz je totiž na Generálnej prokuratúre ďalší podnet na ich rozpustenie. Podľa mimoparlamentnej strany Hlas pravice už právoplatné odsúdenie exposlanca Mazureka za rasistické výroky spĺňa argument, ktorý pri predchádzajúcom rozhodovaní o ich rozpustení Najvyššiemu súdu chýbal. "Preto sme podali opätovne podnet na generálnu prokuratúru, aby generálny prokurátor znova opätovne podal takýto žalobný návrh na Najvyšší súd SR a ten túto stranu zrušil," informoval Ondrej Matej, predseda strany Hlas pravice. "Podanie bolo doručené na Generálnu prokuratúru SR. Prokurátor sa ním zaoberá, je v štádiu riešenia," píše sa aj v stanovisku Generálnej prokuratúry. 

Podporou v rozhodovaní Generálneho prokurátora by pritom malo byť aj zatiaľ prvostupňové odsúdenie člena kotlebovcov Anton Grňo pre hajlovanie, či aktuálna obžaloba na Kotlebu. Na svoje rozhodnutie však Generálny prokurátor nemá žiadne lehoty. "To sú ďalšie dôvody, kde generálny prokurátor by mal konať bezodkladne a Najvyšší súd takisto," dodal Ondrej Matej.

Číslo 14 v sume 1 488 podľa orgánov činných v trestnom konaní totiž predstavuje vetu "we must secure the existence of our people and a future for white children" (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane. Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav Heil Hitler, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy