Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Okoličány či Mello. Na zozname interpolu sú viacerí Slováci
Zdielať na

Okoličány či Mello. Na zozname interpolu sú viacerí Slováci

BRATISLAVA / Na zozname medzinárodnej policajnej organizácie Interpol sú už roky aj niektorí Slováci. Medzi nich patrí aj Róbert Okoličány označovaný ako šéf košického podsvetia, či Karol Mello.

Okoličányho súdny proces sa tiahol vyše desať rokov. Odsúdený bol okrem iného z viacerých vrážd a zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny. Na úteku je vyše rok a pol.

Súd mu vymeral v roku 2016 doživotie, voči čomu sa odvolal. Zmizol potom, ako konečný verdikt Najvyššieho súdu v apríli 2018 tento rozsudok potvrdil. Pojednávania sa ale nezúčastnil. V okolí slovensko-maďarských hraníc mal už čakať na výsledok. Proces s jeho zatknutím sa naťahoval a kým nakoniec policajti dostali zatykač do rúk bolo už neskoro. Na zozname je aj jeho komplic Róbert Nigut. "Po odsúdenom polícia samozrejme naďalej pátra. Bližšie okolnosti nebudeme uvádzať," uviedol Michal Slivka, hovorca policajného prezídia. 

Ďalší hľadaný je Karol Mello. Už roky sa má skrývať v stredoamerickom Belize. Miestne úrady, ale na žiadosť o jeho vydanie na slovensko nereagovali. Mello čelí obžalobe, ktorá súvisí so streľbou na ženu s dieťaťom v Moste pri Bratislave z roku 2004, pri ktorej obaja zahynuli. V hľadáčiku interpolu je od roku 2007. Odvtedy bol v cudzine zatknutý dvakrát. V oboch prípadoch ho v krátkom čase pustili na slobodu.

Pred zákonom uniká aj podnikateľ spájaný s podsvetím Viliam Mišenka. Pred dvoma rokmi ho odsúdil Najvyšší súd na 23 rokov.

A to v súvislosti s kauzou z roku 2009, kedy v topoľčianskej firme vybuchla bomba. Mišenka si tak podľa súdu objednal vraždu svojej švagrinej, ktorá sa v tom čase nachádzala vo firme. Túto verziu však poprel. Pri výbuchu zahynul jeho komplic, ktorý do budovy priniesol bombu v kufríku a ďalší vrátane jeho švagrinej sa zranili.

Donedávna bol na zozname aj Patrik Šnajdr, ktorý bol odsúdený na 20 rokov. Známy bol ako pravá ruka bosa vydieračského gangu Štvrťákov, ktorá pôsobila na Záhorí.

Ešte v máji minulého roka však polícia oznámila, že Šnajdra zadržali a to v Juhoafrickej republike.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy