Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Situácia vo Veľkej Lomnici je kritická: Chodci nemajú na frekventovanom ťahu chodník a nehody pribúdajú
Zdielať na

Situácia vo Veľkej Lomnici je kritická: Chodci nemajú na frekventovanom ťahu chodník a nehody pribúdajú

VEĽKÁ LOMNICA / Veľa chodcov na frekventovanej ceste a nervózny vodiči. Toto je každodenná realita na ceste vo Veľkej Lomnici. Situácia je podľa starostu vážna. Chodci sa domov nemajú ako dostať.

Na ceste vo Veľkej Lomnici zrazil pred pár dňami vodič auta 59-ročného chodca. Toto ale nie je jediná takáto nehoda na tomto úseku. Vodiči sú tu nervóznejší, pretože množstvo ľudí tu prechádza cez vozovku alebo kráčajú po krajnici. Mnohí za volantom ale nevedia, že títo ľudia nemajú inú možnosť. V minulosti sa vyhýbali chôdzi po vozovke tak, že šli zo stanice pár metrov popri železničnej trati. Lenže za to začali dostávať od policajtov pokuty. "Dali tam teraz zákaz. Človek sa bojí tadiaľ prechádzať, aby sme neodstávali pokuty. Kade ale máme prechádzať teda?," povedal Emil Pišta, vedúci MOPS Veľká Lomnica. 

S obyvateľmi osady Nový Dvor aj ulice Studený Potok súhlasí aj starosta obce. Situácia je podľa jeho slov viac ako vážna. "Občania musia prejsť tak, že križujú železničnú trať. Musia sa odstať na krajnicu cesty a len tak sa dostanú na príjazdovú komunikáciu, ktorá vedia na ulicu Nový dvor a Studený potok," vysvetlil starosta obce Veľká Lomnica Peter Duda. Cesta je to veľmi frekventovaná, je to hlavný ťah Poprad - Kežmarok. Starosta sa preto pustil do riešenia problému a vie ako na to. "Jediné riešenie vidím v tom, aby sme prepojili, vybudovali ďalšiu lávku, ktorá by išla cez Studený potok, aby sa dostali na vlakovú stanicu chodníkom bez toho, aby museli križovať železničnú trať alebo vojsť na cestu I/66," uviedol starosta. Ten verí, že bude ochota rokovať zo strany železníc a v pozitívny prístup verí aj vodohospodárskeho podniku.

Celý projekt aj realizácia bude stáť niekoľko desiatok tisíc eur. Obec to ale sama neutiahne.  V hre sú ale životy asi 2000 obyvateľov a turistov, ktorí Veľkú Lomnicu navštevujú. Starosta tak dúfa, že ministerstvo vnútra vyčlení dostatok zdrojov, aj v rámci eurofondov, budúci rok, aby mohli toto prepojenie vybudovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy