Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Parkovanie na miestach ZŤP vás môže vyjsť poriadne draho. Presvedčil sa o tom Kočner aj policajt
Zdielať na

Parkovanie na miestach ZŤP vás môže vyjsť poriadne draho. Presvedčil sa o tom Kočner aj policajt

BRATISLAVA / Kedže sa kontroly bezohľadných vodičov parkujúcich na miestach pre invalidov ukázali ako opodstatnené, polícia v nich pokračuje. Medzi previnilcami sú aj známy hudobník Šarközi, či dnes už väzobne stíhaný Marián Kočner, alebo dokonca samotný policajt. No zatiaľ čo jeden dostal pokutu, iný zrážky zo mzdy, ďalší prišiel o vodičák. Zisťovali sme preto, aké sú postihy pre takýchto vodičov.

Bratislavskí dopravní policajti nedávno rázne zakročili voči bezohľadným vodičom parkujúcim na miestach pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím. Ako výstrahu ďalším vodičom zverejnili na sociálnej sieti tieto videá. "Policajti sa stretli s porušením tohto ustanovenia zákona u rôznych vodičov- bez ohľadu na ich sociálny status, typ a továrenskú značku vozidla. Nekompromisní boli bez ohľadu na to, či išlo o fyzickú alebo právnickú osobu," informoval policajný hovorca ešte v novembri Michal Szeiff. 

"Ide o porušenie cestnej premávky závažným spôsobom, to znamená, že aj sankcie sú prísnejšie," poznamenala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová. 

Ako parkovali Kočner, hudobník Šarközi, či policajt

Svoje o tom vie aj známy hudobník Ernest Šarközi, ktorý svoj čin aj oľutoval. "Mal som dôležité stretnutie, na ktoré som meškal a bohužiaľ som si nevšimol, že som zaparkoval na mieste pre invalidov, čo ma veľmi mrzí, že som tam zaparkoval," vysvetlil hudobník. I keď chcel zaplatiť pokutu na mieste, policajti mu zadržali vodičský preukaz. Vodičský preukaz mu nakoniec odobrali na 2 mesiace, pričom ho neminula ani pokuta, ani preskúšanie.

 "Zákon v takýchto prípadoch ukladá sankciu od 60 - 300 eur a zákaz činnosti viesť motorové vozidlo až do dvoch rokov a v blokovom konaní ukladá sankciu až do výšky 150 eur," upozornila Bárdyová. 

O ľútosti sa však nedá hovoriť v prípade dnes už väzobne stíhaného Mariána Kočnera. Ten kedysi parkovával na mieste pre invalidov podla jeho slov bežne. "Vodič sa dopustil priestupku, čím porušil pravidlá cestnej premávky, za čo mu bola v zmysle zákona o priestupkoch uložená pokuta," informovala hovorkyňa polície v Banskej Bystrici Mária Faltániová, kde Kočner nesprávne zaparkoval. Podľa nášho zdroja blízkeho polícii zaplatil len 50 eur. V tom čase sa pre médiá vyjadril, že na širšom parkovacom mieste pre ZŤP ľudí parkuje preto, aby mu ostatní vodiči neobili lak na dverách jeho luxusného auta. 

Na mieste vyhradenom pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím parkujú okrem bežných previnilcov aj práve tí, ktorí by mali na dodržiavanie pravidiel dohliadať.Na mieste pre ľudí ZŤP  ešte v roku 2016 v súkromnom areáli v Prešove zaparkoval policajt so služobným autom. Všimol si ho pritom náhodný okoloidúci. "Konanie policajta bolo riešené v disciplinárnom konaní s následným uložením opatrenia v zmysle Zákona o štátnej službe príslušníkov policajného zboru, a to znížením služobného platu," vyjadril sa policajný hovorca Igor Pavlik. Previnilec z policajného zboru mal prísť o 15 percent z platu po dobu troch mesiacov. A teda o viac než napríklad spomínaný Marián Kočner. 

Dostať sa môžete až za mreže

Podľa zákona policajt pri určení druhu sankcie a jej výmery prihliada na spôsob spáchania priestupku, jeho závažnosť, následky či pohnútky a osobu páchateľa. Taktiež či bol za ten istý skutok postihnutý v kárnom alebo disciplinárnom konaní. V prípade, že na mieste pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím zaparkujete navyše s falošným preukazom ZŤP, bude vám automaticky hroziť aj pobyt za mrežami. Nepôjde totiž o žiadny priestupok ale trestný čin falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, a úradnej pečate, za čo hrozí desať násobne vyššia pokuta, podmienka, prípadne väzenie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy