Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vodiči, pozor na manipulovanie s telefónom za volantom. Po novom hrozia mastné pokuty
Zdielať na

Vodiči, pozor na manipulovanie s telefónom za volantom. Po novom hrozia mastné pokuty

BRATISLAVA / Dopravné výpočty uvádzajú, že jediná sekunda našej nepozornosti v aute pri rýchlosti 50 kilometrov za hodinu, znamená 20 metrov prejdených takpovediac naslepo. Aj to mohol byť jeden z dôvodov, prečo sa horná hranica pokuty za manipuláciu s mobilmi a podobnými zariadeniami počas vedenia vozidla zvýšila na dvojnásobok.

Po zavedení novely by vodič nemal telefón, tablet, prehrávač či GPS držať v ruke a ani tieto zariadenia obsluhovať. "Novela zákona hovorí jasne o tzv. manipulácii s prístrojmi, takže nie je to len ľudovo povedané telefonovanie, ale vodiči musia dávať pozor, aby nemanipulovali s čímkoľvek, čo vidia policajti," vyjadril sa dopravný konzultant Maroš Palesch. Za prvých päť mesiacov tohto roka policajti zastavili viac ako 11 400 vodičov, ktorí počas jazdy používali mobilný telefón. "Ich používanie spôsobuje najvyšší počet dopravných nehôd na našich cestách," upozornil hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

"Problém môžu mať taxikári, pretože pracujú s aplikáciami, ak budú s týmito aplikáciami pracovať počas jazdy a náhodou ich policajti uvidia, a budú sa chcieť na nich povoziť, tak žiaľbohu, aj toto spadá do tohto novelizovania paragrafu. Buď to budú odklikávať v momente, kedy budú stáť, napríklad na križovatke, alebo sa budú musieť odstaviť, " poznamenal ďalej Palesch. Pokuty, ktoré momentálne dostávajú vodiči na Slovensku, sú najvyššie spomedzi krajín V4.

Najväčšie tresty pre vodičov má ale z európskych krajín Taliansko. Pokuty za narábanie s telefónom sa tam pohybujú od 420 až po 1700 eur. Táto krajina sa dlhodobo zaraďuje medzi štáty s najvyšším počtom smrteľných nehôd v západnej Európe. V Nemecku či vo Francúzsku si takisto siahnete hlbšie do vrecka. Za manipuláciu s mobilom môžete počas šoférovania dostať pokutu za vyše 400 eur. Počas telefonovania sa v rámci Európy preto odporúča systém voľnej ruky, až na jednu výnimku. 

Najprísnejšie pravidlá má v rámci cestnej premávky Čierna hora, ktorá zakazuje aj používanie hands free zariadení.

Vodiči, pozor. Svoje auto si už v "garážovom" servise tak ľahko neopravíte:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy