Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Výpoveď prepusteného spoluväzňa Mikuláša Varehu: Čo prezradil o "kráľovi" Zemplína?
Zdielať na

Výpoveď prepusteného spoluväzňa Mikuláša Varehu: Čo prezradil o "kráľovi" Zemplína?

SABINOV / Takzvaný kráľ Zemplína Mikuláš Vareha je už na slobode. Keď rovnakú celu v stredu dopoludnia opúšťal jeho spoluväzeň, ešte ani jeden z nich netušil, že večer pôjde aj ten druhý. Kým jedného pustili presne po odpykaní trestu, v prípade podnikateľa rozhodol súd. Za mrežami si robili žarty, že keď Mikuláš Vareha je kráľom tak on bol jeho komorník. Za takmer 9 rokov už 21. v poradí.

4. december, 11:44. Spoza múrov sabinovskej väznice vyšiel muž, ktorý posledné mesiace sedel na cele s odsúdeným podnikateľom nazývaným aj "kráľom Zemplína". Marek sa slobody nadýchol po dvoch rokoch a dvoch mesiacoch. "Neuveriteľný pocit, neviem to ani opísať teraz slovami," povedal prepustený spoluväzeň Mikuláša Varehu Marek Humiňaj. 

Na rozlúčku dostal nabalenú tašku s osobným venovaním od kráľa Zemplína. Za mrežami sa kamarátsky smiali na tom, že keď je odsúdený podnikateľ kráľom tak jeho spoluväzni boli jeho komorníkmi. Za ten čas sa ich okolo neho vystriedalo 21. "On tak hovoril, že dvadsiaty prvý. Tak on sedel už deviaty rok takže ich musel vystriedať veľa. My sme mali kamarátsky vzťah, nevolali sme ho ani zemplínsky kráľ ani sir Vareha, ale Miki sme ho proste volali na izbe," prezradil Marek. 

Marek opustil basu len pár hodín predtým ako odsúdený podnikateľ. To ani jeden z nich vtedy netušil, že sa všetko priebehu dňa zmení. Marek tomu, že sa podnikateľ zo Zemplína dostane na slobodu, dával polovičnú šancu.

Sťahovanie, aké vo väznici ešte nezažili 

Krajský súd pár hodín na to zamietol sťažnosť prokurátora a Mikuláš Vareha putoval na slobodu. S desiatkami tašiek spisov nastalo v sabinovskej väznici sťahovanie, aké tu ešte nezažili. Aby sa všetky tašky s dokumentmi vošli do cely, jednu posteľ museli otočiť naopak. Tak, aby sa pod ňu vošlo viac tašiek. "Keď som dobre počítal tak mal tam asi 50 tašiek veľkých," poznamenal prepustený spoluväzeň Mikuláša Varehu Marek. Spolu s dokumentmi, po ktoré prišla dodávka si Mikuláš Vareha odniesol domov aj tisíce zapaľovačov s malým svetielkom na konci. Pri nich písal po nociach. Všetko ručne.

Marek na rozdiel od neho odišiel len s dvomi taškami a s nádejou, že sa mu podarí začať odznova. "Budem si zháňať prácu, no keďže som bol trikrát vo výkone trestu, bude to ťažšie ako ale, dúfam, že mi to vyjde," dodal Marek. 

Najčítanejšie správy