Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Slovák obvinený z dvoch krádeží klenotníctiev si odpykáva trest v Maďarsku. V prípade však viacero vecí nesedí
Zdielať na

Slovák obvinený z dvoch krádeží klenotníctiev si odpykáva trest v Maďarsku. V prípade však viacero vecí nesedí

BUDAPEŠŤ/BRATISLAVA / Už ôsmy mesiac je 36-ročný podnikateľ zo Slovenska v domácom väzení v Maďarsku. Tamojšia polícia ho obvinila z krádeže za 15 000 eur. Dokonca na neho vydala medzinárodný zatykač, lebo vraj nemá na Slovensku trvalé bydlisko. Opak je však pravdou, navyše sa jeho odtlačky nezhodujú s tými zaistenými.

"9. apríla ma zobrali z môjho trvalého bydliska s tým, že ma oboznámili, že na mňa vydala Maďarská republika európsky zatýkací rozkaz," priblížil oobvinený Pavol Vician. Pavol z dedinky pri Komárne, podnikateľ v stavebníctve, ktorý platil dane aj odvody, je už 8 mesiac v domácom väzení v Maďarsku.

Tamojšia polícia ho obvinila z 2 krádeží v klenotníctvach. "Že mám sa priznať a že ma pustia, ale ja sa nemôžem priznať k tomu, čo som nespravil," oponoval Pavol Vician. 


Slovenskí policajti ho vzali z domu na základe medzinárodného zatykača. Vďaka kaucii žije už takmer rok s GPS zariadením na členku, v dome kolegu v Maďarsku. Inak by musel za mreže. "13. júna predavačka jednoznačne povedala, že nie ja som to bol, odvtedy sa neudialo nič, odvtedy len čakám," poznamenal Pavol Vician. 

"Pre mňa, ako právnika, je šokujúce, že za obyčajnú krádež, nie lúpež, za ktorú občan Maďarska dostane finančný trest, maximálne podmienku, vydali medzinárodný zatykač," vysvetlil právnik Roland Farkas. 

Vyšetrovateľ ho mal identifikovať na základe kamerových záznamov 

V Maďarsku vydali medzinárodný zatykač po tom, ako jeden z vyšetrovateľov tvrdil, že muž z kamerových záznamov je Pavol. "V Šoprone ho raz krátko vypočul vo veci, kde nakoniec nebolo začaté stíhanie.  Ten vyšetrovateľ ho spoznal na videozázname, toto je tá osoba, ktorú som vypočúval pred 3 rokmi," uviedol Roland Farkas. "On tvrdil, že ako ja som to, moja osoba na tej fotke, lebo on sa 100% na to pamätá," poznamenal Pavol Vician. 

Pavlovi po zadržaní vzali odtlačky prstov. Výsledky expertízy dostala polícia už začiatkom novembra, Pavlovi ich zaslali až tento týždeň. "Zaistené dôkazy ako DNA a odtlačky prstov sa nezhodujú s mojimi," reagoval Pavol Vician. "Vyšetrovacie kroky, pri ktorých by sme museli byť aktívne prítomní, tak také sme prakticky 6 mesiacov nemali," upresnil Roland Farkas. 

Podozrivý je z krádeže šperkov v hodnote 15 tisíc 

Pavla zadržali ako podozrivého z krádeže šperkov v hodnote 5 miliónov forintov, čo je v prepočte 15 tisíc eur. Medzinárodný zatykač na neho podľa vyšetrovacieho spisu vydali preto, že ho vraj nenašli v mieste bydliska. "Nakoľko oni tvrdili, že nemám trvalý pobyt. Nespočetnými dôkazmi bolo potvrdené, že ja mám trvalý pobyt," oponoval Pavol Vician. 

"Z vyšetrovacieho spisu ale vyplynulo, že sa ho ani nesnažili predvolať zákonnou cestou. Minimálne od roku 2006 býva na rovnakej adrese, vlastní sro-čku, je prihlásený v sociálnej poisťovni, neskrýval sa. Ani na Slovensku!" dodal Roland Farkas. 

Slovenskú stranu nežiadali o súčinnosť 

Slovenská strana písomne potvrdila, že maďarská polícia pred vydaním medzinárodného zatykača vôbec nežiadala našu políciu, cez úrad medzinárodnej policajnej spolupráce Sirene, o súčinnosť. "Ja si myslím, že maďarská polícia sa snaží už teraz svoje chyby zakrývať," skonštatoval Roland Farkas. 

Ak sa totiž preukáže Pavlova nevina a jeho zadržanie prostredníctvom medzinárodného zatykača sa ukáže ako nezákonné, budú žiadať odškodné. "Môjmu klientovi táto vec zničila podnikanie, už hovoríme rádovo o miliónovom odškodnení," zhodnotil Roland Farkas. 

Doživotne odsúdený Roháč: Bol som to ja, kto zastrelil maďarského podnikateľa Prisztása: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy