Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zmanipulovali zápas. Pripili si a rozdelili úplatky v kabíne rozhodcov
Zdielať na

Zmanipulovali zápas. Pripili si a rozdelili úplatky v kabíne rozhodcov

BRATISLAVA / Trinásť obvinených z futbalovej korupcie dostalo podmienečné tresty. Hlavní rozhodcovia, asistenti rozhodcov a delegáti si na osobných stretnutiach podľa polície nechali sľúbiť a následne prijímali úplatky dvesto až tisíc eur od predstaviteľov futbalových klubov za ovplyvňovanie výsledkov futbalových zápasov.

Špecializovaný trestný súd SR napokon uložil podmienečné tresty odňatia slobody, peňažné tresty a tresty zákazu činnosti vykonávať funkciu futbalového rozhodcu a delegáta trinástim obvineným v kauze futbalovej korupcie. "Treba dúfať, že tento nie malý počet potrestaných osôb bude mať vysoko preventívny a výchovný účinok nielen na samotných páchateľov, ale aj na ďalšie osoby činné v celej oblasti športu," vyhlásil prokurátor. 

Súd uložil tresty v rámci schválenia dohôd o vine a treste medzi obvinenými a prokurátorom. Vsetci trinásti obžalovaní s návrhom súhlasili a vzdali sa verejného súdneho procesu Skutku, ktorý sa im kladie za vinu rozumeli a priznali sa k spáchaniu skutku športovej korupcie. Obžalovaným hrozilo až 10 rokov za mrežami. 

„Jeden obvinený je vyčlenený na samostatné konanie, nakoľko sa pre chorobu nezúčastnil verejného zasadnutia. Rozsudky sú právoplatné a nie je možné sa proti nim odvolať,“ vysvetlila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry SR podal ešte začiatkom októbra na súd návrhy na uzavretie dohôd so 14 obvinenými v prípade úplatkov za ovplyvňovanie futbalových zápasov.

Národná Kriminálna agentúra ešte v júli minulého roku vykonala v súčinnosti so Slovenským futbalovým zväzom v Banskej Bystrici akciu zameranú na rozhodcov aj zástupcov futbalových klubov. „Sedemdesiat policajtov z NAKA a zo Strednej odbornej školy Policajného zboru z Pezinku obsadili priestory v Banskej Bystrici, kde sa konal seminár futbalových rozhodcov," informovala vtedy polícia s tým, že akcia súvisela s rozhodovaním na futbalových zápasoch v pôsobnosti Stredoslovenského futbalového zväzu (SSFZ).

Úplatky si rozdeľovali v šatni pri prípitku 

Hlavní rozhodcovia, asistenti rozhodcov a delegáti si na osobných stretnutiach podľa polície nechali sľúbiť a následne prijímali úplatky dvesto až tisíc eur od predstaviteľov futbalových klubov za ovplyvňovanie výsledkov futbalových zápasov. Skutok spáchali na šiestich zápasoch v období od apríla do júna 2018. 

Vždy na každom jednom zápase boli štyria ľudia - traja rozhodcovia a jeden asistent, ktorí si úplatok rozdelili. Najmenej 25€ a najviac 100€ za zápas. Úplatky sa v uvedených zápasoch dávali v šatni vždy pri prípitku poháriku alkoholu. Išlo najmä o 3,4 a 5 ligu. 

Prípad ešte odsúdením rozhodcov nekončí. V trestnom stíhaní sú aj funkcionári klubov, ktorí rozhodcov uplácali. Na takejto ligovej úrovni klubom šéfujú zväčša starostovia. Niektorí korupčné konanie smerom k rozhodcom naďalej popierajú.

Pozrite si viac o futbalovej korupcii: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy