Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prezidentka pri vymenovaní sudcov zdôrazňovala dôležitosť navrátenia dôveryhodnosti justície
Zdielať na

Prezidentka pri vymenovaní sudcov zdôrazňovala dôležitosť navrátenia dôveryhodnosti justície

BRATISLAVA / Zodpovednosť a nádej. Tieto slová dnes zdôrazňovali prezidentka Zuzana Čaputová a minister spravodlivosti Gábor Gál pri vymenovaní šiestich nových sudcov všeobecných súdov. Práve v súdnictve sa odkrylo mnoho káuz, ktoré znížili jeho dôveryhodnosť.

Monika Jankovská, Vladimír Sklenka, Miriam Repáková, David Lindtner - tieto i niektoré iné mená sa v poslednom čase uvádzali v súvislostiach, v akých by sudca zrejme nemal byť spomínaný. Podľa prezidentky všetci vieme, že súdna moc by mala mať na Slovensku oveľa väčšiu dôveru a rešpekt, ako má doposiaľ.

"So znepokojením sledujeme, ako sa sudcovia sami, ale aj celý sudcovský stav vysporiadava s tými, ktorí vo svojej funkcii zlyhali. V čase, keď zo všetkého najviac potrebujeme vidieť ozdravenie justície. Preto ste súčasťou novej nádeje, ktorú chceme v justícii vnímať," povedala Zuzana Čaputová.

Ani minister spravodlivosti Gábor Gál si nezakrýva oči pred javmi, ktoré sú v súdnom stave vyslovene neželané: "Doterajšie vzory správania sa, ktoré neboli najsprávnejšie, musia byť vymenené novými vzormi, a toto je nádej, že noví ľudia, ktorí nastupujú za tohto marazmu justície, sa budú správať inak."

Noví sudcovia, ktorí budú pôsobiť najmä na juhu a východe republiky, si podľa všetkého uvedomujú, v akej atmosfére vstupujú do tohto prostredia, ktoré je veľmi dôležité pre celú spoločnosť.

"Áno, vnímam túto situáciu veľmi citlivo. chcem byť spravodlivá a rýchla sudkyňa," povedala Mária Černáková, sudkyňa okresného súdu Levice.

Sudkyňa okresného súdu Komárno Eva Dobríková dodala: "Hlavne vstúpiť s veľkou odvahou a byť priama a takisto odsúdiť akékoľvek nie dobré správanie, teda to zlyhanie v justícii."

Prezidentka Zuzana Čaputová im zaželala: "Prajem vám uchovanie pocitu sebaúcty, nezávislú myseľ a dostatok odvahy vo vašom, pre spoločnosť tak veľmi dôležitom, poslaní."

Môžu sudcovia klamať?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy