Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Poliaci ostávajú vo väzení. Súd potvrdil väzbu vo veci ilegálnej skládky chemikálií
Zdielať na

Poliaci ostávajú vo väzení. Súd potvrdil väzbu vo veci ilegálnej skládky chemikálií

NITRA / Traja Poliaci, ktorí pred tromi týždňami vyhodili nebezpečný chemický odpad na okraj lesa, zostávajú vo väzbe. Rozhodol o tom odvolací súd. Dvaja muži a jedna žena vyhodili vyše 300 plastových nádob na okraji lesa v Žemberovciach.

Prípad sa týka dvoch mužov a jednej ženy, policajti ich zadržali priamo pri čine. Na okraj lesa doviezli a hodili do priekopy 90 kusov 20 až 25 litrových kanistrov. Naplnené boli rôznymi tekutinami. Boli tam aj prázdne sudy, ale aj plastové vrecia.

"Vyšetrovateľ vec vyšetruje ako prečin ohrozenia a poškodenia životného prostredia a neoprávneného nakladania s odpadmi," informovala hovorkyňa KR PZ Nitra Renáta Čuháková. 

Likvidácia takéhoto odpadu sa pohybuje v tisícoch eur. Mladší zo zadržaných mužov, ako aj žena tvrdili, že o ničom nevedeli a zaplietli sa do toho iba náhodne. Vinu nepoprel iba 29 ročný muž.

"Sa v celomrozsahu priznal a povedal, že tí dvaja nemali nič s tým spoločné," potvrdil právny zástupca obvinených Miroslav Miert. 

Aj napriek tomu okresný súd v Leviciach rozhodol, že všetci traja poputujú do väzby. Voči rozhodnutiu podali sťažnosť.

Pri odchode z budovy súdu s putami na rukách obvineným do reči nebolo. Muži si zakrývali tváre a mladá žena ukázala do kamery vulgárne gesto.

Všetci traja ostávajú vo väzbe 

Vo väzbe strávili občania Poľska tri týždne a postavili sa pred Krajský súd v Nitre, ktorý rozhodoval o tom, či zostanú aj naďalej za mrežami.

"Krajskú súd Nitra rozhodol o sťažnostiach obvinených tak, že ponechal všetkých troch obvinených naďalej útekovej väzbe," zhodnotila hovorkyňa nitrianskych súdov Lena Kiradžiev. 

Prípad bude mať zrejme súvis s biznisom organizovanej skupiny Poliakov, ktorý na naše územie dovážajú chemikálie. V Poľsku sú zakázané, u nás zatiaľ nie. V provizórnych laboratóriách, ktoré objavila polícia, z nich potom vyrábajú drogy.

V skladoch na západe i východe našli podozrivé chemikálie. Ide zrejme o drogové laboratórium: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy