Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Desiatky rokov ich ohrozoval a nik o tom netušil. Mladík našiel v lese funkčný nemecký granát
Zdielať na

Desiatky rokov ich ohrozoval a nik o tom netušil. Mladík našiel v lese funkčný nemecký granát

KAMENICA NAD CIROCHOU / Vyše 70 rokov bol hrozbou, o ktorej nikto netušil. Funkčný nemecký granát našiel mladý muž nad obcou Kamenica nad Cirochou.

Prichádzame k miestu, kde funkčný nemecký granát ležal zrejme desiatky rokov. V okolí dodnes vidieť stopy po vojenských zákopoch. "Odhrnul som lístie a pozerám niečo kovové. Najprv som si myslel, že je to nejaká súčiastka z nejakého stroja po lesníkoch," opisuje nálezca munície Šimon Rada. 

Mladý muž našiel muníciu zhruba 250 metrov od najbližšieho domu v obci. Šimon sa však históriou druhej svetovej vojny zaoberá už niekoľko rokov, má vedomosti nielen o udalostiach, ale aj o vtedajších zbraniach a vojenskej technike. "Zistil som, že je to nemecký puškový granát z druhej svetovej vojny, ktorý je veľmi náchylný na explózie, trieštivý, protipechotný a mohol spôsobiť poranenie aj smrť," vraví Šimon. 

O náleze informoval políciu. Hliadka po príchode na miesto zabezpečila okolie. "Miestom nálezu bola obec Kamenica nad Cirochou, cca 400 metrov nad miestnym cintorínom. Krajský pyrotechnik po prezretí munície určil, že ide o puškový granát," potvrdila policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. 

Muníciu na mieste prevzal policajný pyrotechnik a previezol na zneškodnenie. Nálezy munície na východe Slovenska sú bežné. Vojenské zákopy sa tiahli ponad mnohé obce.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy