Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Primátor si mal kupovať hlasy za päť eur. Prípad volebnej korupcie pojednával súd
Zdielať na

Primátor si mal kupovať hlasy za päť eur. Prípad volebnej korupcie pojednával súd

BANSKÁ BYSTRICA / Prípad volebnej korupcie v pondelok pojednával sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Na lavici obžalovaných sedel bývalý primátor Medzilaboriec. Ten si podľa prokurátora na jeseň 2018 v primátorských voľbách kupoval hlasy za 5 eur.

Korupčný prípad z východného Slovenska prejednáva Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. 

Exprimátor Medzilaboriec a neúspešný kandidát v minuloročných komunálnych voľbách pricestoval na stredné Slovensko vysvetľovať, ako to bolo s rozdávaním 5-euroviek."Je obžalovaný z pokračovacieho prečinu volebnej korupcie," priblížila hovorkyňa ŠTS Pezinok Katarína Kudjáková. 

Obžalovaný exprimátor vinu popiera

Dnes vypovedal, že krátko pred voľbami išlo o míting, či akési osobné stretnutie s voličmi. Skupina Rómov vraj potom za ním prišla k autu a pýtali si peniaze na jedlo či pálenku. Popiera, že by išlo o kupovanie hlasov. Vraj im chcel len pomôcť."Samozrejme, že som nevinný. Toto všetko je vymyslené, neviem, kto to robil," oponoval obžalovaný Ivan Solej. 

Vypovedali aj svedkovia, ktorí vtedy peniaze dostali. Do Banskej Bystrice cestovali dvaja z nich celú noc. Výsluchy to neboli práve jednoduché, problémy mali už pri skladaní prísahy svedka, jeden z nich priznal, že nevie čítať.

Sudcovi vo výpovedi povedal, že dostal 5 eur a kúpil si víno. "Dal mi 5 eur a kúpil som si víno v obchode," potvrdil jeden zo svedkov. "Dal mi 5 eur ako kamarátovi, ale ja som ich vrátil," doplnil iný svedok. 

Existuje aj kamerový záznam 

Existuje však aj záznam z kamier mestskej polície, ktorý je síce bez zvuku, no má zachytávať podozrivé rozdávanie peňazí. "Podišiel k jednej skupine a podozrivo im podával finančnú hotovosť," vysvetlil náčelník MsP Medzilaborce Martin Dimun. 

Ďalších svedkov sa na dnešné pojednávanie zohnať nepodarilo, súd sa pokúsi o ich výsluchy v polovici decembra.

Bývalý finančný poradca obral klientov o 760-tisíc eur. Na polícii sa prihlásil sám: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy