Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Gumený obušok dostal Slováka na policajné oddelenie. Ukrajinského policajta chcel podplatiť 10 eurami
Zdielať na

Gumený obušok dostal Slováka na policajné oddelenie. Ukrajinského policajta chcel podplatiť 10 eurami

VÝCHODNÁ HRANICA / Gumený obušok mu narobil také problémy, že 25-ročný Slovák sa ocitol až na policajnom oddelení na Ukrajine. Keď prechádzal cez slovensko-ukrajinskú hranicu, ponúkol hraničiarom 10-eurový úplatok. Teraz musí zaplatiť pokutu za to, že sa jej chcel vyhnúť.

Ak by sa niekto z cestujúcich pokúsil dať hraničným policajtom alebo colníkom peniaze, považovalo by sa to za úplatok a na krku by mal trestný čin. Ešte donedávna to však podľa slov cestujúcich bolo na ukrajinskej strane hranice celkom inak. "Bolo treba dlho čakať, ale keď dal 50 centov a normálne pas a do pasu sa tam dalo," opísal praktiky cestujúci zo Slovenska. "Vaši dávali ale ja neviem, ja som do pasu nič nedávala. Chodím peši a z peších nikto nedáva," povedala cestujúca z Ukrajiny.

​Situácia na Ukrajine sa výrazne zmenila a na hranici pokusy o podplácanie netolerujú. "Od začiatku roka sme zaznamenali 9 pokusov o podplatenie hraničných policajtov na ukrajinsko – slovenskej hranici," informovala Oľga Tračuk, hovorkyňa pohraničnej stráže Ukrajiny, Zakarpatská oblasť. "Na Riaditeľstve hraničnej a cudzineckej polícii Sobrance sme nezaznamenali žiadny pokus o podplatenie polície," podotkla Agnesa Kopernická, hovorkyňa RHCP Sobrance. 

Ponaučenie už má aj 25-ročný Slovák, ktorý cestoval na Ukrajinu. "Občan Slovenska ponúkol hraničnému policajtovi 10 eur ako úplatok," objasnila Oľga Tračuk. Podľa ukrajinskej polície viezol v aute obušok a chcel sa vyhnúť pokute. Tá ho napokon tak či tak neminie. Slováka na Ukrajine predviedli na policajné oddelenie. Súd teraz rozhodne o výške pokuty, ktorú mu udelí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy