Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Krátko po sebe zhoreli dva autobusy rovnakého typu. Hasiči už poznajú príčinu požiarov
Zdielať na

Krátko po sebe zhoreli dva autobusy rovnakého typu. Hasiči už poznajú príčinu požiarov

PREŠOV / Na východnom Slovensku zhoreli v dvoch susedných okresoch krátko po sebe dva autobusy. Obidva začali horieť počas jazdy. Prepravca potvrdil, že v oboch prípadoch ide o rovnaký typ autobusov s rovnakým rokom výroby. Hasiči už poznajú aj príčinu požiarov.

Boli to veľmi podobné požiare dvoch rovnakých autobusov. Jeden zhorel v septembri neďaleko Sabinova. Druhý v Abranovciach pri Prešove o 4 týždne neskôr. Obidva požiare zavinila podľa zistení hasičov technická porucha.

​"Pri oboch autobusoch bola príčina vzniku požiaru porucha na elektroinštalácii v motorovej časti autobusu," približuje Kamil Šoltis," OR HAZZ Prešov. "V prípade bolo začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia," informuje hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. 

Pomohli pohotové reakcie vodičov 

V autobuse, ktorý zhorel v Abranovciach, sedelo v čase vypuknutia požiaru asi 60 cestujúcich, vrátane detí. V druhom autobuse sa viezlo približne 15 školákov. Nikto z nich sa hlavne vďaka pohotovým reakciám vodičov našťastie nezranil."Som skričal na nich poďťe rýchlo cez predné, deti stihli vyskočiť," opisoval situáciu vodič zhoreného autobusu. 

"Máme školenia, ako sa zachovať pri tom," potvrdil vodič SAD Prešov Jozef Duleba. "Dopravca bol zo strany polície vyzvaný k prijatiu účinných opatrení, aby v budúcnosti k takýmto udalostiam nedochádzalo," vysvetľuje Ligdayová. 

"Pri týchto kontrolách bola skontrolovaná väčšia časť elektroinštalácie autobusu a možné ložiská, kde by mohol vzniknúť požiar. Boli vymenené trúbky, kde by mohlo vzniknúť nejaké riziko požiaru," dopĺňa riaditeľ SAD Prešov Jozef Kičura. "Roky jazdíme s tým a neboli problémy, neviem, prečo sa to teraz urobilo," poznamenal Duleba. 

Dva zhorené autobusy už nahradili úplne nové

Prešovský autobusový prepravca má na cestách ešte stále 7 rovnakých autobusov ako tie, ktoré len nedávno zhoreli. Všetky boli potom, čo sa udialo, podrobené dôkladnej technickej kontrole.

"V prípade týchto požiarov bola táto kontrola navýšená, bude skontrolovaná aj mimo predpisov výrobcu väčšia časť elektroinštalácie," konštatuje Kičura. 

"Môže prasknúť nejaká hadička a to nemôžete zistiť počas jazdy, ani mechanici to nemuseli zistiť," myslí si Duleba. Z oboch autobusov ostali iba obhorené plechy. Škoda pre prepravcu sa vyšplhala približne na 30 tisíc eur.

Spod autobusu pri parlamente vyliezli migranti. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy