Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Obci Tibava záhadne zmizli tisíce eur z účtu. Platby putovali do Talianska a do Francúzska
Zdielať na
Krimi

Obci Tibava záhadne zmizli tisíce eur z účtu. Platby putovali do Talianska a do Francúzska

TIBAVA / Obec Tibava v sobraneckom okrese je v kritickej finančnej situácii. Záhadným spôsobom jej totiž pred týždňom z bankového účtu zmizlo množstvo peňazí. Starosta sa obrátil na políciu a banku ihneď požiadal o zablokovanie transakcie.

"Z hlavného účtu 15 tisíc eur a z podúčtu samosprávy obce 6 tisíc eur," vraví starosta obce Marián Čuhanič. Ten chcel z bankomatu vybrať peniaze, systém mu však oznámil nedostatok prostriedkov na účte, okamžite to išiel overiť. "Z obecného účtu to bolo odpísané na iný účet," dodal Čuhanič. 

Jedna platba odišla na účet do Talianska a druhá do Francúzska. Starosta o neschválených prevodoch ihneď informoval banku, tá to však nepripúšťa. "Neevidujeme žiadne klientské transakcie, ktoré by neboli riadne autorizované prihlasovacími údajmi klientov," uviedla hovorkyňa banky Eva Čonková.  

Všetky prevodné príkazy musia byť overené špeciálnym sms kódom a ten vraj nikto z obce nezadal. Starosta preto podal v banke reklamáciu a žiada o vrátenie peňazí. "Nie som si vedomí, ani moja pracovníčka, s ktorou máme prístup na internet banking," dodal starosta. 

Za záhadnými prevodmi môžu byť hekeri. Predtým ako obec prišla o peniaze totiž obdržala email, aby si prostredníctvom priloženého odkazu skontrolovala účet. Banka však takéto správy neposiela. "Dal som skontrolovať ešte raz internet banking, kde bolo všetko v poriadku," vysvetľuje Čuhanič.

"Polícia v tejto súvislosti prijala trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu podvodu. Prípad polícia preveruje," informovala policajná hovorkyňa Jana Mésarová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy