Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pred súd sa postavila dvojica falošných zdravotníkov. Príbuzní seniorov hovoria o divadle
Zdielať na

Pred súd sa postavila dvojica falošných zdravotníkov. Príbuzní seniorov hovoria o divadle

BRATISLAVA / Mal sa vydávať za lekára a podávať silné lieky seniorom. Navyše mal úmyselne vyhľadávať pohlavný styk s mužmi napriek tomu, že je HIV pozitívny. Reč je o Ivanovi Bihárym, ktorý viedol zariadenie pre seniorov. Pomáhať mu mala aj falošná sestra Vanessa Pútiková. Dvojica obžalovaných sa v piatok postavila pred okresný súd v Bratislave.

Ivan Biháry, hneď na začiatku pojednávania pred sudcom okresného súdu vyhlásil, že je nevinný v plnom rozsahu a že ide o pomstu jeho bývalých zamestnancov. Tí sa mu mali pomstiť za to, že ich vyhodil. Biháry pred súdom tvrdil, že lieky podávali bývalí zamestnanci. Po tom ako klienti zaspali, ich mali okrádať. Takejto verzii poškodení neveria. "Vystúpenie pána Biháryho zodpovedá tomu, čím pán Biháry v tom zariadení bol. Pán Biháry je podvodník," uviedla dcéra jednej z poškodených Eva. 

Vannesa, ktorá sa vydávala za sestru sa ku skutku priznala a pred súdom vyhlásila, že je vinná.

Podľa obžaloby od roku 2016 do roku 2018 v zariadení pre seniorov IRIS podával Biháry spolu s Vanessou lieky seniorom. Napriek tomu, že ani jeden z nich na to nemal oprávnenie. Lieky mali podávať rôznou formou. Tabletami, infúziami alebo injekciami. Ich konaním došlo k ohrozeniu seniorov v zariadení, čo im mohlo spôsobiť vážne zdravotné komplikácie. V niektorých prípadoch existuje podozrenie, že seniori v dôsledku nesprávneho podania liekov zomreli. Z tohto dôvodu došlo aj k trom exhumáciám zosnulých. Za rok v zariadení pritom zomrelo približne až 30 ľudí. "Pán Biháry tam chodil a vystupoval ako doktor, počúval a hovoril, musíme nasadiť niečo iné prípadne, normálne vystupoval ako doktor. Nám to ani nenapadlo, že nie je," uviedol pani Eva. 

Rodiny poškodených pritom za starostlivosť o svojich najbližších platili nemalé peniaze. Mesačne to vychádzalo okolo 750 eur, no starostlivosť o nich bola podľa ich slov čoraz horšia. "Mama bola priviazaná, keď som sa opýtal prečo to tak je, povedali mi, že je moc aktívna, chodí a upratuje pacientom skrine. Potom jej dávali také silné lieky, že keď som prišiel nevedela ani oči držať otvorené. Mám fotky, kde má na nohách výrony. Keď som sa pýtal, povedali, že si to spôsobila sama," povedal uviedol jeden z poškodených. 

Všetko malo ísť prudko dole vodou hlavne posledný rok fungovania IRISU. V tomto období mali falošného lekára pravidelne vidieť v zariadení opitého a do kancelárie si mal vodiť pánske návštevy. Poškodení sa na Biháryho adresu vyjadrili, že je dobrý herec a že by im ani vo sne nenapadlo, že nie je skutočný lekár. Za divadlo považujú aj jeho výpoveď na súde.

Na konci pojednávania sa rozhodovalo aj o prepustení z väzby Ivana Biháryho. Sudca žiadosť zamietol. Ďalšie pojednávanie je naplánované na 19. novembra, kde budú vypočutí ďalší svedkovia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy