Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Práca ako z kriminálky. Experti v oblasti forenzných vied si vymieňali nové poznatky
Zdielať na

Práca ako z kriminálky. Experti v oblasti forenzných vied si vymieňali nové poznatky

BRATISLAVA / Dvesto znalcov a expertov z 24 krajín sa stretlo v Bratislave na sympóziu forenzných vied. Medzi hlavné témy patrili DNA, odtlačky prstov či analýza tváre. Všetko techniky, ktoré polícii pomáhajú hľadať páchateľov.

Na trojdňové sympózium si prišla vymeniť skúsenosti a vedomosti stovka domácich a 70 zahraničných znalcov či expertov. Nechýbali ani desiatky vystavovateľov s najnovšou technikou v oblasti forenzných vied. Najčastejšou témou sympózia bola totiž DNA, teda genetická analýza, postrach zločincov. Interpol nazval kedysi tento vplyv ako CSI efekt.

Za DNA nezaostávala daktyloskopia, v skratke analýza odtlačkov prstov. Softvér, presnejšie automatizovaný systém daktyloskopickej identifikácie používa aj krimiálno-expertízny úrad slovenskej polície. Ak si odmyslíme súdne lekárstvo, práve daktyloskopia bola prvou forenznou vedou. Odvtedy s dobou pokročila. "V rámci cypruskej zmluvy su prepojené databázy všetkých členských krajín Európskej únie a môžeme automaticky vyhľadávať aj v databázach iných krajín," uviedol riaditeľ ústavu Ondrej Laciak.  

Softvér na rozpoznávanie identity osôb zo záberov z priemyselných kamier sa na Slovensku zatiaľ nepoužíva, no v zahraničí je neoddeliteľnou súčasťou pri pátraní po hľadaných osobách. "Toto je vlastne riešenie alebo systém, ktorý umožňuje analyzovať videostream, a teda zábery z kamier, ktoré sú umiestnené na letiskách, na staniciach a porovnávať obrázky tvárí v reálnom čase s databázami, v ktorých sú nahrané obrázky záujmových ľudí," uviedol vystavovateľ Miroslav Ohnút. 

Nejde len o kriminálnikov či nezvestné osoby, ale systém taktiež využívajú na hraniciach v oblasti migrácie ľudí. O nič menej pútavou témou bolo falšovanie peňazí či balistika. "To, čo s mikroskopom môžeme robiť, je porovnávať dva náboje alebo teda nábojnice a zisťujeme teda či je ten náboj z miesta činu," povedal vystavovateľ Peter Letovanec. 

"Ako sme na tom? Myslím, že porovnateľne so svetom. Samozrejme, že vždy sú veci, ktoré sa vyvíjajú nové a chvíľu trvá, kým ich dostaneme do svojho použitia," dodal Laciak. Len nedávno pracovníci kriminalisticko-expertízneho ústavu svojou DNA analýzou v lete nájdeného kostrového nálezu, výrazne dopomohli pri objasnení 17 rokov starej vraždy nemeckého občana v Banskej Bystrici.
"Máme v Slovenskej Ľupči laboratórium DNA, ktoré je špecializované na analýzu DNA z kostí a práve moji kolegovia tými analýzami identifikovali telo obete," uviedol Laciak. 

Pozrite si archívnu reportáž o spomínanej vražde, ktorú sa vyšetrovateľom podarilo objasniť po 17 rokoch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy