Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Agresívny muž napadol lekárku. Odmietla mu predpísať liek, ktorý požadoval
Zdielať na

Agresívny muž napadol lekárku. Odmietla mu predpísať liek, ktorý požadoval

LIPTOVSKÝ HRÁDOK / Mladá lekárka sa stala terčom útoku agresívneho pacienta. Muž neprimerane reagoval potom ako mu lekárka odmietla predpísať lieky, ktoré požadoval. Prípadom sa už zaoberá polícia.

Ku konfliktu medzi lekárkou a pacientom došlo v priestoroch súkromnej polikliniky v Liptovskom Hrádku. "K útoku na lekárku došlo priamo v jej ambulancii, kde sa pacient dožadoval vypísania receptu. To mu ona odmietala, nakoľko nemal nárok na ten recept," uviedol náčelník mestskej polície v Liptovskom Hrádku Marek Murín. Muž ani po tejto odpovedi z čakárne svojej obvodnej lekárky neodišiel. V okamihu, kedy sestrička otvorila dvere, vošiel do ambulancie a namieril si to priamo k jej stolu. "Odsotil ju, pri čom jej spôsobil zranenie na ruke, zobral recepty a z budovy polikliniky utiekol," dodal Murín. 

Po oznámení boli na mieste incidentu ako prví mestskí policajti. "Kolega išiel preveriť všetky lekárne, lebo hrozilo, že tieto recepty sa bude snažiť použiť a dostať sa nejako k lieku," povedal Murín. Muža ale nenašli. Má ísť o psychicky chorého pacienta, ktorý sa k liekom snaží dostať pod rôznymi zámienkami. V minulosti to mal skúšať už vo viacerých ambulanciách aj lekárňach.

Prípadom sa už zaoberá štátna polícia. "V predmetnej veci vykonáva polícia v Liptovskom Hrádku objasňovanie priestupku proti občianskemu spolunažívaniu," uviedla policajná hovorkyňa v Žiline Jana Balogová. 

Už pred takmer troma rokmi získali zdravotnícki pracovníci štatút chránenej osoby. Ten im zabezpečuje vyššiu právnu ochranu a agresorom na základe neho hrozia vyššie tresty. Ako však dokazuje aj aktuálny prípad, zdravotníci sa stávajú terčom útokov aj naďalej. "V drvivej väčšine sú to verbálne útoky, čiastočne pretrvávajú, úplne nevymizli, ale môžeme jednoznačne povedať, že tých útokov je výrazne, výrazne menej, hlavne tých fyzických," povedal prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy