Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tragická zrážka chodca. Vodič tvrdil, že ho oslepovalo slnko a na ceste nikoho nevidel
Zdielať na

Tragická zrážka chodca. Vodič tvrdil, že ho oslepovalo slnko a na ceste nikoho nevidel

BANSKÁ BYSTRICA / Tragická nehoda priamo v Banskej Bystrici. Vodič, ktorého za volantom oslepilo slnko, zrazil na frekventovanej ceste 65-ročného chodca. Tvrdil, že ho na ceste vôbec nevidel, a to až do momentu nárazu. Muža v kritickom stave previezli do nemocnice, nehodu, žiaľ, neprežil.

Auto prešlo križovatkou, 45-ročný vodič schádzal dolu kopcom presne v momente, keď sa na vozovke objavil 65-ročný chodec. Ako neskôr vodič policajtom povedal, nikoho na ceste nevidel, až tesne pred nárazom spozoroval tieň, no to už bolo neskoro. "K zrážke chodca došlo za doposiaľ presne neobjasnených okolností. Podľa doteraz zistených informácií chodec prechádzal cestou mimo priechodu pre chodcov," povedala policajná hovorkyňa v Banskej Bystrici Petra Kováčiková.

"V Banskej Bystrici máme veľké množstvo priechodov pre chodcov na cestách a okrem toho je veľa miest, kde chodci s obľubou prechádzajú mimo priechodov. Naozaj sme v exponovanom meste, čo sa tohto týka, pretože na niektorých miestach nie je ako prejsť na druhú stranu," povedal motoristický novinár a automobilový pretekár Rasťo Chvála. 

Muža zachytilo auto tak nešťastne, že vyletel na kapotu a hlavou narazil do čelného skla. Jeho veci našli porozhadzované v okruhu niekoľkých metrov od miesta zrážky. Záchranári dlhé minúty bojovali o život ťažko zraneného muža. "Záchranári ho po ošetrení s vážnymi zraneniami a v kritickom stave previezli do nemocnice v Banskej Bystrici," povedala hovorkyňa záchranárov Alena Krčová. Zranenia muža ale boli natoľko vážne, že sa ho zachrániť nepodarilo. "Dopravná nehoda je v štádiu objasňovania. K jej objasneniu bude dôležité aj priznanie znalcov z odboru dopravy," dodala Kováčiková.

Vodič tvrdil, že chodca nevidel, oslepilo ho slnko a tak na pár sekúnd vôbec nevedel, čo sa na ceste pred ním deje. "Rizikových miest je veľa. Apelujem ale na chodcov, ktorí musia počítať s tým, že vodič nedokáže auto v sekunde zastaviť a prednosť chodca nie je absolútna. Na druhej strane slnko, pokiaľ zasvieti do auta a nevidím, tak najlepšie je možno ešte extrémnejšie spomaliť," dodal Chvála.

Chodci hazardéri pred časom dostávali pokuty. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy