Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vražda z konca 90. rokov opäť na súde. Černák priznáva, že Poliaka uniesli pre výkupné a popravili
Zdielať na

Vražda z konca 90. rokov opäť na súde. Černák priznáva, že Poliaka uniesli pre výkupné a popravili

BANSKÁ BYSTRICA / Vražda z konca 90. rokov bola v utorok opäť na súde. Banskobystrický Okresný súd pojednával vraždu poľského milionára Szymaneka. Kým Mikuláš Černák priznáva, že Poliaka uniesli pre výkupné a popravili na chate na Horehroní, druhý z obžalovaných, Ján Kán tvrdí, že zo strany Černáka išlo o pomstu.

Proces s mafiánskym bossom a jeho niekdajšou pravou rukou mieri zrejme do finále. Po výpovediach svedkov či znalcov to bolo v utorok posledné pojednávanie pred záverečnými rečami. "Podľa všetkého je dokazovanie vykonané, dopĺňajú sa len posudky na obžalovaných, hodnotenia, registre trestov vyzerá to na záverečné reči," uviedol prokurátor Jozef Kandera.

Mikuláš Černák priznáva, že poľského podnikateľa uniesli pre výkupné a popravili ho na chate v Polomke. Potrebovali sa ho zbaviť ako nepohodlného svedka, ktorý by ich mohol usvedčiť. Dozvedeli sa totiž, že Poliaka hľadajú slovenskí aj poľskí policajti. Černák je za mrežami už 22 rokov, odpykáva si doživotný trest a v hre je stále aj možnosť, že požiada o podmienečné prepustenie. "Bol by som prekvapený, keby ju nevyužil, ale nie je to vôbec momentálne otvorená vec v našej spolupráci," uviedol obhajca Miloš Maďar. 

Druhý z obžalovaných, vtedajšia černákova pravá ruka Ján Kán, ale účasť na vražde popiera. To, že ho usvedčuje samotný Černák pokladá za pomstu. Pojednávanie s Mikulášom Černákom odročili na 7. novembra. Sudca avizoval aj vynesenie rozsudku.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy