Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Rodinu v Lendaku už 13 rokov sužujú prívalové dažde. Postavili si nový dom, no voda zaliala aj ten
Zdielať na

Rodinu v Lendaku už 13 rokov sužujú prívalové dažde. Postavili si nový dom, no voda zaliala aj ten

LENDAK / Takmer každý rok menia podlahy, kupujú novú kuchynskú linku, práčku, chladničku a počítajú škody. Dôvodom sú silné dažde, po ktorých dom zaplaví voda. O jeden už dokonca prišli. Rodina Budzáková z Lendaku je zúfalá.

Lendakom sa pred pár dňami prevalila veľká voda. Najviac postihla rodinu Budzákových, tak ako každý rok pri väčších dažďoch. "Keby to bolo raz, tak to neriešim, ale 13 rokov bezmocnosť, beznádej. Deti plačú a ja mám takto žiť? My si nemôžeme dovoliť odísť z domu. Viete si predstaviť, že prídeme z dovolenky a dom zatopený a škody toľko, že to ani nepočítam," uviedla Anna Budzáková.  

O poistení majetku v prípade rodiny nemôže byť reč. "Máme označené, že sme v povodňovej lokalite, takže poistka vôbec. Proste šetríme si na ďalšiu povodeň, lebo nevieme akú škodu nám zas vyčíslia alebo čo zas bude treba," povedala Anna Budzáková. Ich dom každoročné prívalové povodne poškodili natoľko, že sa v ňom už nedá bývať. Mladá rodina si postavila nový. 

Tohtoročná veľká voda sa im už ale dostavila aj do nových priestorov. Vedenie obce o tomto probléme vie. V tejto lokalite do riešenia už investovalo viac ako 30 000 eur, no nepomohlo. Nenápadný lenivý potok je počas dažďov až príliš aktívny. Rúra nestačí zbierať návaly vody a tie nesmerujú pod zem ale na povrch. "Problém je ten, že voda steká aj z okolitých polí, ktoré sú za domov pani Budzákovej," uviedol prednosta Obecného úradu obce Lendak Michal Marhefka.

V blízkej budúcnosti ale majú na poliach stáť rodinné domy a práve ich výstavba by mala ukončiť nočnú moru Budzákových. 

Povodne po intenzívnych dažďoch sužujú viaceré oblasti Slovenska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy