Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V procese s Mariánom Kočnerom vystupujú aj dôverníci.
Zdielať na

V procese s Mariánom Kočnerom vystupujú aj dôverníci.

BRATISLAVA / V súvislosti so súdnym procesom s Marianom Kočnerom sa objavil pojem "dôverník". Na prvé počutie to znie ako niekto, kto by mal mať dôverný vzťah s obžalovaným. Ako to je však naozaj? Kto je "dôverníkom" v trestnom konaní? Spýtali sme sa expertky na trestné právo.

V prípade neverejného pojednávania má obžalovaný právo vybrať si dvoch dôverníkov.

"Verejnosť je vylúčená, ako keby sa potlačila tá určitá verejná kontrola orgánov činných v trestnom konaní a súdu," pripomína Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo.

Pokiaľ je verejnosť vylúčená, odporovalo by to zásade verejnej kontroly, a preto trestný poriadok umožňuje v takom prípade účasť dvoch dôverníkov.

"Je to také zabezpečenie toho, aby bola určitá kontrola súdnictva, aby ten obžalovaný mal určitú možnosť toho, že má ten pocit, že je v plnom rozsahu dodržiavané aj jeho právo," dodáva Lucia Kurilovská.

Dôverníkov si síce vyberá obžalovaný, posledné slovo ale môže mať súd. O tom, kto tí dôverníci budú, má právo rozhodnúť aj predseda senátu.

Dôverníkom napríklad nemôže byť svedok v prebiehajúcom procese alebo ktokoľvek, kto by mohol negatívne ovplyvňovať výkon spravodlivosti.

V pojednávacej miestnosti dôverníci nemôžu nijako do priebehu zasahovať a musia zachovať mlčanlivosť.

"Nesmú hovoriť o veciach, o ktorých sa dozvedia priamo na tom hlavnom pojednávaní," objasňuje Lucia Kurilovská.

Iba v prípade, že by mali podozrenie z porušenia zákona, alebo postupu, môžu dať podnet. Trestný poriadok pozná aj druhý typ dôverníka a to je dôverník poškodeného, ktorý predstavuje jeho morálnu a psychickú podporu. 

Dôverník nie je v Kočnerovej kauze jediný výraz, ktorý nezasväteným veľa nehovorí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy