Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vandalizmu na horách pribúda. Ničenie značiek môže skomplikovať oddych iným
Zdielať na

Vandalizmu na horách pribúda. Ničenie značiek môže skomplikovať oddych iným

MALÁ FATRA / Vandalizmus má rôzne podoby. V Národnom parku Malá Fatra zostali poškodené dôležité značenia. Horskí záchranári pritom upozorňujú, že ak niekto zničí turistické značky, môže tým ostatným ľuďom výlet poriadne znepríjemniť.

Na hrebeni Krivánskej Malej Fatry niekto zo zeme vytrhol kovovú tyč, na ktorej je pripevnená tabuľka, ktorá ľuďom oznamuje, že sa nachádzajú na vrchole kopca Chleb. "Zrejme tam boli silní ľudia, ktorí dokázali vytrhnúť a troška slabší nám zasa poškodili smerovú ružicu," uviedol značkár Stanislav Kučera.

Na kruhu z hrubého plechu sú zobrazené názvy i poloha okolitých pohorí a kopcov. "Tie ružice sú tam na to, aby nás informovali kde je Rozsutec, kde je Kriváň," dodal Kučera. S horským vandalizmom sa chlapi, ktorí značkujú terén, stretávajú pomerne často aj v iných kútoch ich revíru.

Značkári dajú vždy všetko do poriadku, aby sa ľudia v prírode mohli bezpečne pohybovať. "Vandalizmus na horách značne narastá vzhľadom na to, že počet návštevníkov každoročne stúpa," uviedol značkár Tomáš Diko.

Svoje o tom vedia aj horskí záchranári, ktorí vždy pred zimnou sezónou obnovujú tyčové značenie. ktoré je pri zhoršených poveternostným podmienkach nesmierne dôležité.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy