Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Totálna škoda. Čo tento pojem znamená a čo robiť s vrakom auta po ťažkej nehode?
Zdielať na

Totálna škoda. Čo tento pojem znamená a čo robiť s vrakom auta po ťažkej nehode?

BRATISLAVA / Ide o pojem, ktorý v Krimi počujete často a to najmä pri dopravných nehodách. Čo tento pojem znamená a čo s vrakom, ktorý vám po nehode zostal, to vám teraz prezradíme.

Aj keď je na aute na prvý pohľad škoda len minimálna, po obhliadke technikom to už môže byť úplne inak. K podobnému prípadu došlo, keď do zadnej časti auta nabúral nepozorný vodič. Škoda bola na prvý pohľad minimálna, no po následnej obhliadke sa vyšplhala na úroveň 8 000 eur. "Už keď je porušená nosná časť karosérie, už sa to neoplatí opravovať," radí motoristický novinár Peter Mihálik. Povedzme pri natiahnutí alebo nejakým spôsobom vyrovnaní už napríklad dvere nemusia ísť dobre zavrieť, môže sa stať, že do auta môže zatekať," dodáva.

Totálna škoda je taká, kedy sa už auto z ekonomických dôvodov neoplatí dať opraviť. To znamená, že je škoda vyššia ako jeho trhová cena. Niektoré poisťovne za totálnu škodu považujú aj keď hodnota opravy prevýši už 70 percent z hodnoty havarovaného auta. "Máte totálnu škodu, auto vám samozrejme zostane, je to vašim majetkom. Poisťovňa sa však k tomu správa špecificky," vysvetľuje Mihálik. 

Likvidácia poistnej udalosti 

Od trhovej ceny auta sa odpočíta cena vraku - takzvaných použiteľných zvyškov a rozdiel vám vyplatí. Využívajú to prevažne obchodníci s havarovanými vozidlami a autoopravovne. Po ukončení aukcie poisťovňa vyberá víťaznú ponuku a túto čiastku použije pre likvidáciu poistnej udalosti ako cenu zvyškov. Na takúto aukciu sa zvyčajne dostanú havarované autá nie staršie ako 10 rokov.

Ak bolo vaše auto staršie alebo ho nechcete predať na dražbe, máte aj inú možnosť. "Môžte ho predať na náhradné dielce. Môžte ho predať nejakému mechanikovi," približuje Mihálik. Cena vraku je potom len na dohode medzi majiteľom a obchodníkom. Ak však vrak predáte za nemej ako je cena zvyškov, ktorú vám započítala poisťovňa, tak túto stratu vám nikto nepreplatí .

Cestovanie na dovolenku s domácim miláčikom: Čo pred cestou musíte urobiť a kam niektoré plemená psov nemôžu? Viac sa dozviete vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy