Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obrovský hukot a strecha v záhrade mimo domu. Škody po veternej smršti mnohým skomplikovali život
Zdielať na

Obrovský hukot a strecha v záhrade mimo domu. Škody po veternej smršti mnohým skomplikovali život

HUMENNÉ / Bol to hukot, ako keď hrmí, no keď som vyšla von, naša strecha bola v záhrade vedľa domu. Tak opisuje nedeľnú víchricu v Humennom pani Anna. Strecha poškodila susedov dom a spadla rovno na auto zaparkované na príjazdovej ceste. Pre takéto prípady Asociácia poisťovní odporúča poistiť si svoj majetok aj proti živelným pohromám.

"Hukot, ako keby hrmelo. Vyšla som, prišiel ku mne syn, ja hovorím, to tak hrmí? On hovorí, nie, dalo nám strechu dole," uviedla Anna, poškodená. Stalo sa to okolo šiestej večer. Malý moment stačil na to, aby strecha skončila v záhrade vedľa domu. Na miesto smerovali hasiči aj policajti. Pomáhať prišli aj kamaráti.Tvárnice nachádzali od domu vzdialené aj niekoľko metrov. "To je atika, všetko je popraskané, o atiku bol prichytený vrch a všetko strhlo," opísal škody kamarát Fedor. "Nikto nebol vonku, len odrazu rachot, príšerný rachot, to nie niečo neuveriteľné, keď vám to odrazu krúti nad hlavou," dodala Anna.

Strecha poškodila aj vedľa stojaci dom a tiež auto, ktoré bolo zaparkované na príjazdovej ceste. Podľa generálnej riaditeľky asociácie poisťovní nebezpečenstvo spojené so živelnými pohromami hrozí každému a kdekoľvek. Práve preto je dobré dom, byt, chatu či auto poistiť aj proti živelným škodám. "Je to naozaj vyššia moc, môže byť víchrica, ktorá sa ešte nevyskytla, odnesie strechu a vtedy sused za to nezodpovedá, lebo je to vyššia moc. Vtedy nemusíte pátrať, kto za to môže," vysvetlila Jozefína Žáková, generálna riaditeľka Asociácie poisťovní. 

"Človek volá na poisťovňu, čo má poistený dom a okrem odkazovačov a muziky tam nikto nič neberie. Takže rob, čo chceš a v krajnom prípade len volaj. Len neviem, komu," poznamenala poškodená. "Treba sa snažiť zdokumentovať všetko, čo sa vám stalo, pofotiť si to, nahrať si tieto veci a tretí krok je čakať na povely poisťovne," odporúča Jozefína Žáková. 

Na Dubníku v Humennom víchrica poškodila časť strechy aj na ďalšom dome. V tomto prípade ale hasiči museli zabezpečiť to, čo po strhnutí na dome zostalo. "Múry tú tam, že keď niekto pôjde, aby nespadlo, toto všetko musia pováľať," povedal Fedor. "Ja ešte som k sebe neprišla. To je dačo otrasné, to neprajem nikomu," dodala Anna. 

V Prešove silné dažde zaplavili bytovku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy