Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Cestovanie na dovolenku s domácim miláčikom: Čo pred cestou musíte urobiť a kam niektoré plemená psov nemôžu?
Zdielať na

Cestovanie na dovolenku s domácim miláčikom: Čo pred cestou musíte urobiť a kam niektoré plemená psov nemôžu?

BRATISLAVA / Dovolenky sú ešte stále aktuálne a mnohí sa rozhodujete či zobrať domáceho miláčika so sebou. Aj psy, mačky, prípadne fretky potrebujú pas. Inak sa vám môže stať, že vás na hranici jednoducho otočia späť. Zbystrite preto pozornosť, aby ste zbytočne nepokazili dovolenku samy sebe a svojim blízkym.

Kedže sa domáce zviera stáva často nielen domácim miláčikom, ale takpovediac aj členom rodiny -niektorí majitelia si dovolenku bez nich predstaviť jednoducho nevedia. Ak chcete vycestovať so svojím zvieraťom a to nielen do okolitých štátov, váš štvornohý miláčik musí mať pas spoločenského zvierať (pes, mačka, fretka). Ním vlastník, či sprevádzajúca osoba preukazuje identitu zvieraťa a platnosť vakcinácie alebo revakcinácie proti besnote. "Dôležité je, aby bol psík zároveň začipovaný, aby bolo jasné, že sa jedná o to zviera, ktoré deklaruje tento pas," povedal Branislav Bajužík, veterinárna klinika Žilina. 

"Ak občania, ktorý cestujú so zvieraťom zabudnú doma cestovný pas zvieraťa, môže sa im stať, že budú vrátení späť z hranice domov alebo je ďalšia možnosť, že zviera bude vzaté do karantény na náklady cestujúceho až do vyriešenia celého prípadu," uviedol Boris Gandel, hovorca ministerstva zahraničných vecí.

S ktorým zvieraťom a kam nemôžete cestovať? 

Ak nie ste majiteľom napríklad psíka, ktorého sprevádzate, musíte ma písomné splnomocnenie od majiteľa. "Čo sa týka tých destinácií, kde občania najviac cestujú, tak treba si byť vedomý, že do Chorvátska je zákaz niektorých plemien teriérov, napríklad bullteriér, ide o bojové plemená. Čo sa týka ostatných krajín ako je Poľsko, Česko, Rakúsko, či Maďarsko, tam takéto obmedzenia nie sú," upozornil Gandel. 

Dovolené nie je cestovať so spoločenským zvieraťom mladším ako 12 týždňov, ktoré nie je zaočkované proti besnote, resp. 12-16 týždňovým už zaočkovaným zvieraťom, ktoré nedisponuje platným dokladom o vakcinácii. Pred vycestovaním do danej krajiny si informácie overte u svojho zverolekára.

 Vo všeobecnosti pre účely cestovania so zvieraťom (pes, mačka, fretka) sa očkovanie považuje za platné, ak:

  • uplynulo 21 dní od vykonania základného očkovania
  •   odo dňa preočkovania, ak bolo očkovanie vykonané počas doby platnosti predchádzajúceho očkovania
  •    v čase vakcinácie malo spoločenské zviera vek aspoň 12 týždňov a bolo identifikované mikročipom.

Nezabudnite zviera zabezpečiť

A keď už budete mať zviera v aute, nezabudnite ho správne zabezpečiť pred pohybom. Neohrozíte tak ani seba, ani zviera, či ostatných účastníkov premávky. "Čiže pripútať ho pásom, ktorý je na to určený alebo ho dať do prepravky. Samozrejme takej, ktorá je pripevnená, a ktorá sa voľne nepohybuje pri jazde," poznamenal hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Pri preprave zvierat v osobnom motorovom vozidle je možné použiť:

  • zabezpečenie pomocou bezpečnostného pásu určeného pre zvieratá,
  • prepravu v prepravke alebo v oddelenom batožinovom priestore vozidla.

Batožinový priestor využívajú aj policajní kynológovia. Zviera tak nebude vodiča rozptyľovať, a kedže koná pudovo, eliminuje sa riziko dopravnej nehody. Nebolo by to totiž po prvýkrát, kedy nezabezpečené zviera sediace vzadu či na kolenách vodiča, zapríčinilo dopravnú nehodu. "A v neposlednom rade treba tiež povedať, že by mohlo ísť o priestupok, za ktorý je v blokom konaní možné uložiť pokutu do 50 eur, v správnom konaná do 100 eur," dodal Slivka. 

Pozrite si rozhovor s odborníkom, ako správne si pripraviť auto na dovolenku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy