Polojasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Nedodržiavanie odstupu počas jazdy vás môže stáť život. Tieto rady by ste mali poznať aj vy
Zdielať na

Nedodržiavanie odstupu počas jazdy vás môže stáť život. Tieto rady by ste mali poznať aj vy

SPIŠ / Nedobrzdenie je jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd. Jedno auto prudko spomalí, vodič za ním si to buď nevšimne alebo nestihne zabrzdiť a nehoda je na svete. Dôvody sú rôzne. Napríklad aj nedodržiavanie dostatočného odstupu od iného vozidla.

Na spišskonovoveskej dlhej a rovnej ceste sa zrazili dve autá. Vodič Hondy musel náhle zastaviť, vodička Škody to už nestihla. "Vodička pravdepodobne nevenovala dostatočnú pozornosť vedeniu vozidla a taktiež nedodržala dostatočnú vzdialenosť od vozidla jazdiaceho vpredu,"  vyjadrila sa policajná hovorkyňa Jana Mésarová.   Na mieste spolujazdca sedelo maloleté dieťa, po prudkom zabrzdení vodičky vrazilo hlavou do čelného skla a dostalo ranu od vystreleného airbagu, malo podozrenie na zlomeninu sánky.  "Záchranári ošetrili maloletú osobu s poranením v oblasti hlavy. Pacient bol následne v sprievode príbuznej transportovaný do nemocnice v Spišskej Novej Vsi," informovala hovorkyňa záchranárov Katarína Načiniaková. 

Odborník radí, ako správne dodržať odstup 

Podobných nehôd sa denne na Slovensku udejú desiatky, možno stovky. Väčšinou ide iba o škodové udalosti, kedy nik nie je zranený a odnesú si to iba plechy áut. Podľa dopravného znalca sa dá takýmto takzvaným "ťukesom" predísť veľmi jednoducho, stačí dostatočná vzdialenosť od auta idúceho pred nami.  "Zákon ukladá konkrétnu hodnotu pre tento odstup, len pri jazde na diaľnici. A to pre osobné vozidlá vzdialenosť ktorú prejde vozidlo za 2 sekundy. Respektíve 3 sekundy u nákladného vozidla," Peter Onderuš, súdny znalec z odboru dopravy. 

Podľa znalca je tiež dobrou pomôckou na dodržanie bezpečného rozostupu vydeliť si aktuálnu rýchlosť dvomi a výsledok je počet metrov, ktoré by nás mali deliť od auta pred nami. "To znamená, keď sa pohybujem rýchlosťou 120 km/h. dodržať minimálnu vzdialenosť 60 metrov," pokračoval Onderuš. Ak sa už dostaneme do krízovej situácie, zachrániť pred nárazom nás môže ešte rýchla reakcia a prudké brzdenie. Na to však musíme mať brzdy v poriadku. Ak nám aj po dlhšej jazde pískajú je ich obloženie veľmi tenké.

"Vizuálne sa dá skontrolovať, či nie sú zhrdzavené brzdy, či nie sú drážky na brzdových kotúčoch. Alebo potom, pokiaľ šofér stlačí brzdu, tak cíti chvenie na brzdovom pedály," vysvetlil majiteľ autoservisu Marián Sivák. 

Je vhodné používať celoročné pneumatiky? Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy