Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Halucinácie, eufória, úzkosť aj samovražda. Reč je o droge LSD
Zdielať na

Halucinácie, eufória, úzkosť aj samovražda. Reč je o droge LSD

BRATISLAVA / Ide o drogu, ktorá môže človeku okrem prvotnej eufórie spôsobiť halucinácie aj obrovskú úzkosť. Vo viacerých prípadoch sa jej užívanie skončilo samovraždou. Reč je o LSD.

LSD je droga, ktorá po užití môže pôsobiť na človeka rôznymi spôsobmi. Napríklad skresľuje vnímanie sveta, času samého seba a navodzuje halucinácie. Výrazne mení aj náladu. Raz sa môžete cítiť v eufórií a v zápätí vás chytajú stavy paniky a obrovskej úzkosti. Realitu pritom vôbec nemusíte vnímať a to až do takej miery, že si viete siahnuť na život. Dokonca sa vám môže stať, že začnete trpieť schizofréniou.

"Niekedy sú aj také tie pocity nálada je euforická Ale to čo je nebezpečné sú stavy úzkosti, strachu paniky. Niekedy z toho, že zomrú, niekedy majú pocit, že vedia lietať a skočia z okna a to končí tragicky. Niekedy sa pokúsia o samovraždu plne vedome," vysvetľuje Ľubomír Okruhlica, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva. 

Čo sa týka užitia drog u mladých ľudí medzi 16 - 19 rokom života na prvom mieste je marihuana. Halucinogénne drogy vyskúšalo viac ľudí, ako napríklad pervitín alebo heroín. V roku 2018 bolo bez ohľadu na vek najviac liečených ľudí na pervitín, heroín. Halucinogénne drogy boli na poslednom mieste.

Nájdu sa ľudia, ktorí radi experimentujú a LSD vyskúšali. No negatívne stavy z drogy sa môžu vrátiť aj po dlhých mesiacoch v takzvaných flashbackoch.

"Môžu sa aj po rokoch vrátiť stavy práve toho takzvaného bad tripu. Ja si pamätám, že po roku prišli s tým, že zrazu sa mu objavil stav ako po užití LSD, ktorý bol nepríjemný. Búšilo mu srdce, celý sa spotil, triasol sa a mal strach že zomrie," vraví Okruhlica. 

Užitie drog napríklad aj LSD trestné nie je. No čo sa týka výroby, prechovávania a distribúcie, tam už hrozia vysoké tresty. "Keď niekto len prechováva pre vlastnú potrebu tak hrozí trest od 3 rokov a tiež záleží, v akom množstve prechováva pre vlastnú potrebu. Môže dostať aj 5 rokov. Sadzby sa zvyšujú podľa toho či predáva, distribuuje, vyrába, či ide o organizovanú skupinu. Takže tam sa podľa toho trestné sazdby rozlišujú. 10 - 15 rokov ale aj doživotie," informuje expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy